Gezocht: pakkende functietitel voor je vacaturetekst

15 februari 2018 door Kittie Spierings

Salesninja, schoonmaakwonder, adviseur, Java-wizard; op vacaturebanken zie je de meest bijzondere en soms weinig zeggende functietitels voorbijkomen. Leuk en creatief, maar niet per se effectief. Het belang van een zorgvuldig gekozen functietitel voor vacatureteksten wordt vaak onderschat. Dit terwijl juist de functietitel bepaalt of jouw vacature überhaupt gevonden wordt. Want zeg nou zelf: welke schoonmaker zoekt op vacaturesites op de term schoonmaakwonder?

Hoe verleidelijk het ook is om uit te pakken met een originele en opvallende functietitel; doe het niet. Tenminste, niet als je online werft. Met een duidelijke en heldere functietitel vind je eerder de geschikte kandidaat. Of beter gezegd: vindt de ideale kandidaat jou. Hoe je tot de ideale functietitel komt? Wij geven je vier tips die je op weg helpen.  

1. Samenvatting

De functietitel is eigenlijk niets meer dan een samenvatting van je vacaturetekst. Zoek je een applicatiebeheerder die net afgestudeerd is of een paar jaar werkervaring heeft, en die met Java aan de slag gaat? Met de functietitel ‘junior Java-applicatiebeheerder’ geef je in een paar woorden aan wie je zoekt.

2. Verleid je lezer

In één of een paar woorden wil je de aandacht trekken en kandidaten uitnodigen om verder te lezen. Ben je op zoek naar een juridisch medewerker? Dan kun je juridisch medewerker boven je tekst zetten, maar als deze medewerker zich vooral bezighoudt met strafrecht, dan maak je met ‘juridisch medewerker strafrecht’ een grotere kans om de juiste doelgroep te bereiken.

3. Gebruik hulpmiddelen

Wordt er meer gezocht op ‘tekstschrijver’ of op ‘copywriter’? En welke functietitel is populairder bij kandidaten: ‘grafisch vormgever’ of ‘ontwerper’? Google Trends is een handig hulpmiddel om te kijken welke termen de meeste hits krijgen. 

4. Check, dubbelcheck

Zoek je een ‘chaufeur’? Een tikfout in de functietitel maakt het verschil tussen nul en vijftig reacties. Naast het feit dat tikfouten slordig overkomen, vindt niemand jouw vacaturetekst online. Laat je tekst daarom standaard door een collega nalezen voordat je deze online plaatst. En ook dan geldt: check en dubbelcheck voordat je op de knop ‘publiceren’ drukt.

Bij het schrijven van een vacaturetekst komt veel meer kijken dan alleen een goede functietitel. Wat zet je bijvoorbeeld in een functieomschrijving? En hoe formuleer je functie-eisen? Het blog is dan ook de eerste van een reeks over dit onderwerp. De komende tijd kun je van ons nog meer tips verwachten. Wil je daar niet op wachten of laat je het schrijven van vacatureteksten liever aan tekstschrijvers over? Neem dan contact met ons op.

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.