|| ||

Alaaf!

Roestvrij Taal 11 februari 2015

Alaaf!

Misschien bent u carnavalskenner en weet u al wat deze carnavaleske uitroep betekent. Voor alle mensen die geen carnaval vieren of liever op wintersport gaan, zochten wij naar de diepere betekenis van dé carnavalskreet: Alaaf!

Alaaf komt uit Duitsland. Keulen om precies te zijn. In de boeken vinden we deze uitroep voor het eerst terug in 1635. In een petitie van Vorst Metternich aan de Keulse keurvorst. Deze hoogwaardigheidsbekleders moeten het gezellig hebben gehad, want oorspronkelijk werd de uitroep gebruikt bij het proosten. Niet gek dus, die wederopstanding tijdens de gekste dagen van het jaar. In Keulen zeggen ze tijdens carnaval: Kölle alaaf. In andere Duitse steden zeggen ze liever: helau.

Er bestaan twee lezingen over de betekenis van alaaf:

Een verbastering van het woord ‘elf’; het ‘gekkengetal’.

Een woord afkomstig uit oud-Keuls dialect: ‘all af’, wat ‘alles weg’ betekent; alles moest immers opgegeten en opgedronken worden vóór de vastentijd, wat resulteerde in carnaval.

Ook al is de herkomst niet helemaal duidelijk, u kunt de komende dagen dus met een gerust hart alaaf roepen. Maar doe het niet In Bergen op Zoom (ook wel: Krabbegat) en 's-Hertogenbosch (Oeteldonk). Daar roepen ze nooit alaaf. Wie weet waarom mag het zeggen. En in Eindhoven (Lampegat) kunt u voor de integratie beter ‘salaai’ roepen.

« terug naar het overzicht