|| ||

Huh? Wat zeg je?

Roestvrij Taal 22 september 2015

Huh? Wat zeg je?

Het woord ‘huh?’ blijkt een universeel woord te zijn. Het komt voor in alle talen die zijn onderzocht door taalwetenschapper Mark Dingemanse. 

Met zijn onderzoek naar misverstanden in communicatie over de hele wereld, won de Nederlander de lg Nobel Literatuurprijs, samen met zijn twee medeonderzoekers. Een ludieke prijs met een serieuze ondertoon. De prijzen worden toegekend aan wetenschappers die met hun werk mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten. 

Wat hebben de onderzoekers precies ontdekt? Dat ‘huh?’ of een variant daarop in vrijwel elke taal voorkomt. Waar ter wereld je je ook bevindt: ‘huh?’ is een snelle manier om in een gesprek om opheldering te vragen. Is iets niet duidelijk? Dan is ‘huh?’ vaak voldoende.

Volgens Dingemanse gebruiken we een uitdrukking zoals ‘huh?’ elke anderhalve minuut ongeveer één keer. Dan hebben we het natuurlijk over spreektaal. In geschreven taal werkt het gelukkig anders. Tenminste, bij Roestvrij Taal wel. Bij ons uit de pen komen vooral teksten die geen vragen oproepen!

« terug naar het overzicht