|| ||

Onverwachte taalgevolgen

Roestvrij Taal 05 maart 2013

Onverwachte taalgevolgen

Het bericht kwam eind januari niet echt als een verrassing, maar riep toch een heleboel reacties op: koningin Beatrix stopt ermee! Volgens de logica van erfopvolging staat haar opvolger al klaar. Dus krijgt Nederland na meer dan een eeuw weer eens een koning. Koning Willem-Alexander is de eerstvolgende mannelijke regent na koning Willem III, die regeerde van 1849 tot 1890. Leuk voor de monarchie, maar ook op taalgebied verandert er het een en ander.

Zo kwam het woord ‘abdicatie’, een dure term voor troonsafstand, weer eens onder de aandacht van een breed publiek. Snel daarna volgde de eerste fundamentele taalverandering: Koninginnedag heet voortaan Koningsdag. En op Prinsjesdag roepen we luidkeels: ‘Leve de koning!’, gevolgd door een driewerf hoera! Eventjes wennen, maar echt schokkend is dit nu ook weer niet.

Koninklijke begrippen
Het wordt misschien anders als we het hebben over ingeburgerde ‘koninklijke’ begrippen. Want eten we na 30 april allemaal ineens koningssoep of koningensoep in plaats van koninginnensoep? Leven we ons vanaf volgend jaar op 26 april uit tijdens KoningsNach? En hoe zit het met basisschool Koningin Beatrix in onder andere Papendrecht, Ede, Ouddorp, Brunssum, De Meern en Enschede? Gaan de leerlingen daar na de meivakantie ineens naar de Prinses Beatrixschool? Daar staat wel tegenover dat alle huidige Prinses Beatrixscholen weer helemaal up-to-date zijn. Goed nieuws voor de plaatselijke schooljeugd in Bergeijk, Urk en Wilnis!

Nieuwe koningin
Hoezeer het koninklijke landschap ook verandert, de mooiste etappe in de Tour de France blijft gelukkig de koninginnenrit. In de bijenkorf regeert nog steeds de koningin, en ineens klopt de uitdrukking ‘De koning te rijk zijn’ weer helemaal. Net als die van de eenogige inwoner in het land der blinden, overigens. Toch hoeft niet alles op de schop, want ook na 30 april huist er nog altijd een koningin in Nederland. Als echtgenote van prins … pardon … koning Willem-Alexander, promoveert Máxima van prinses tot koningin. Leuk voor haarzelf en alle trotse inwoners van Argentinië, maar misschien vervelend voor het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in De Bilt, waar ze begin dit jaar nét de huisstijl hadden aangepast. Maar in Bergeijk, Urk en Wilnis weten ze inmiddels dat die naam vanzelf weer actueel wordt. Als je maar lang genoeg wacht …

« terug naar het overzicht