|| ||

‘Woord van het Jaar 2013’

Roestvrij Taal 21 december 2012

‘Woord van het Jaar 2013’

Elk jaar wordt onze taal verrijkt met nieuwe woorden. Ook in 2012 zijn daar weer genoeg voorbeelden van te noemen. Wat te denken van pareltjes als ‘Higgsdeeltje’, ‘pandapunt’ en ‘inbrekersrisico’? Bij Van Dale kozen ze voor ‘project X-feest’ als woord van het jaar; een rake omschrijving van een uit de hand gelopen ‘Facebookfeestje’. Vaak ontstaan deze woorden spontaan. En gebeurt dat niet, dan plaats je toch gewoon een oproep?

Dat moet de Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella vrijdag 12 oktober na de gewonnen interland tegen Uruguay ook gedacht hebben. Na het zoveelste weergaloze optreden van wonderkind Lionel Messi kwam hij letterlijk superlatieven te kort om de voetbalprestaties van de superster te beschrijven. Zelfs woorden als ‘fantastisch’, ‘magnifiek’ en ‘subliem’ doen hem geen recht, vond de trainer. Daarom deed hij een beroep op de Spaanse Taalunie om een nieuw bijvoeglijk naamwoord te bedenken voor Messi.

Baltovenaar
Hoewel de prestaties van Messi sinds die wedstrijd tegen Uruguay alleen maar nóg indrukwekkender te noemen zijn, is dat gewenste woord nog altijd niet gevonden. Ondertussen gaat de virtuoze baltovenaar onverstoord verder met het breken van allerlei records. Zo maakte de aanvaller van Barcelona van alle spelers in de Spaanse, Italiaanse, Engelse en Duitse topcompetities de meeste doelpunten. Na zestien wedstrijden staat de teller al op vijfentwintig treffers. Voor zijn club en land kwam hij in 2012 zelfs tot meer dan negentig goals: een verbetering van het legendarische doelpuntenrecord van de Duitser Gerd Müller.

Mijlpalen, primeurs en wereldrecords
Hebt u nog meer overtuiging nodig waarom Messi een nieuw bijvoeglijk naamwoord verdient? Vooruit dan. Hij werd dit jaar voor de derde keer gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar, scoorde als eerste speler vijf keer in één Champions Leaguewedstrijd, vestigde met veertien treffers tegelijkertijd een nieuw doelpuntenrecord in deze miljoenencompetitie, trof tien keer op rij doel in de Spaanse Primera Division, maakte daarin vijftig goals, en eindigde dat seizoen met 73 goals in alle officiële wedstrijden voor Barcelona. Allemaal stuk voor stuk mijlpalen, primeurs en wereldrecords.

‘Messiaans’
Blijft de vraag wat je doet als je iets moet omschrijven waar letterlijk geen woorden voor zijn. Misschien is in dit geval een nieuw woord niet eens nodig. Als hij zo doorgaat volstaat het om het bij topprestaties te hebben over ‘Messiaans’, en is ‘Messi’ het woord van 2013. Heeft hij tegelijkertijd wéér een mijlpaal te pakken!

« terug naar het overzicht