5 tips voor inclusieve functie-eisen

16 november 2020 door Rachelle Suppers

Natuurlijk zoek je dat schaap met de vijf poten, om maar in clichés te blijven. Daarom neem je eisen op in je vacaturetekst. Maar hoe zorg je dat deze eisen inclusief zijn en dus een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken? En zijn de eisen die je stelt wel zo realistisch? Wij geven je vijf ‘poten’ om op te staan.

1. Schrijf in termen van gedrag

‘Je bent kritisch’. Het kan zomaar een functie-eis zijn. Ons advies is om niet te schrijven in termen van eigenschappen, maar in termen van gedrag. Bijvoorbeeld: ‘je neemt niet zomaar alles aan en durft kritische vragen te stellen.’ Dit spreekt kandidaten meer aan. Waarom? Omdat gedrag valt aan te leren en te ontwikkelen. Een eigenschap niet. Vooral vrouwen blijken af te haken wanneer je functie-eisen formuleert als eigenschappen. Zij zijn – juist ja – heel kritisch op zichzelf. Als de gemiddelde vrouw over ook maar één functie-eis twijfelt, besluit zij niet te reageren.

2. Stel realistische ervaringseisen

Tien jaar ervaring als jurist en een wo-masterdiploma in Nederlands recht. Twee functie-eisen die laten zien dat je over een behoorlijke dosis ervaring moet beschikken. Maar zegt tien jaar ervaring iets over de kwaliteit van de kandidaat? Of is iemand met zeven jaar ervaring misschien wel net zo geschikt? Grote kans dat je daar met deze formulering niet achter komt, omdat de kandidaat met zeven jaar ervaring niet reageert. Kies daarom bijvoorbeeld voor ‘je hebt ruime ervaring als jurist’. Ben ook niet te streng met het diploma. Want wat als iemand in het buitenland heeft gestudeerd en dus een ander diploma heeft? Daarom is het bijvoorbeeld goed om ‘of een vergelijkbaar niveau’ toe te voegen aan de opleidingseis.

3. Eis niet teveel

Zijn die vijftien functie-eisen in je vacaturetekst echt nodig? En ben eerlijk: voldoen de huidige medewerkers aan al die eisen? Waarschijnlijk niet. In een vacaturetekst schets je namelijk vaak een ideaalbeeld. Let op dat je de drempel niet te hoog legt. Is het bijvoorbeeld wel echt nodig dat de nieuwe collega foutloos Nederlands spreekt en schrijft? Een kandidaat met een niet-Nederlandse achtergrond of met dyslexie kun je met deze functie-eis behoorlijk (onnodig) afschrikken.

Zijn die vijftien functie-eisen in je vacaturetekst echt nodig? En ben eerlijk: voldoen de huidige medewerkers aan al die eisen?

4. Vermijd clichés en leg uit

Je bent flexibel en hebt geen negen-tot-vijfmentaliteit. Wat wil je eigenlijk met deze clichés zeggen? Dat een kandidaat altijd bereikbaar moet zijn en van negen tot negen werkt? Met vage eisen laat je de lezer zelf zijn of haar conclusies trekken, en dat pakt voor jou vaak nadelig uit. Beter is het om uit te leggen wat je precies bedoelt. En waarom iemand flexibel moet zijn en geen negen-tot-vijfmentaliteit moet hebben. Bijvoorbeeld omdat je aan wel vijf projecten tegelijkertijd werkt of omdat je af en toe piketdiensten draait. Wanneer je uitlegt waarom een functie-eis belangrijk is, kan een kandidaat beter inschatten of hij of zij geschikt is voor de baan.

5. Nodig uit

Sta je open voor kandidaten die niet aan alle functie-eisen voldoen? Geef dit dan aan. Neem bijvoorbeeld een korte alinea op waarin je mensen die niet aan de functie-eisen voldoen, maar wel iets denken toe te voegen aan jouw organisatie van harte uitnodigt. Wie weet zit er wel een grote verrassing tussen de reacties.

Sta je open voor kandidaten die niet aan alle functie-eisen voldoen? Geef dit dan aan.

Veel succes met het toepassen van deze tips! Heb je toch nog vragen? Of laat je het schrijven van inclusieve en kwalitatieve functie-eisen liever over aan een professioneel tekstschrijver? Neem dan gerust contact met ons op. Wij schrijven graag een inclusieve vacaturetekst voor je.

Rachelle Suppers, tekstschrijver
Over de auteur: Rachelle Suppers, tekstschrijver

Creatief multitalent. Maakt gedichtjes op haar typemachine en staat graag op de planken in openluchttheater Hoessenbosch.