7 voordelen van een gespecialiseerd bureau voor vacatureteksten

3 augustus 2023 door Kittie Spierings

In een krappe arbeidsmarkt is het verschil tussen het aantrekken van topkandidaten of het mislopen van talent vaak te herleiden naar één cruciaal onderdeel: de vacaturetekst. Steeds meer werkgevers investeren dan ook gericht in originele vacatureteksten. Vaak verkiezen zij daarbij een gespecialiseerd bureau boven een allround tekstbureau of freelancer. Waarom? Wij geven je zeven goede redenen!

1. In vacatureteksten draait alles om details

Een sterke vacaturetekst voldoet aan heel specifieke criteria. Alleen al bij de keuze voor de juiste functietitel spelen tal van aspecten een rol. Hetzelfde geldt voor alle andere onderdelen van de vacaturetekst: van functie-eisen tot aanbod en teamomschrijving. Het is de optelsom van al die details die bepaalt of jouw vacaturetekst de ideale kandidaat bereikt, enthousiasmeert én verleidt om te reageren. Als specialistisch bureau hebben wij de juiste kennis in huis om op details het verschil te maken.

2. Begrip van de arbeidsmarkt

Wat vindt generatie Z belangrijk in een nieuwe baan? Hoe zorg je dat meer vrouwen zich aangesproken voelen door jouw vacaturetekst? En kies je bij een tekst voor technici voor een andere toonzetting dan wanneer je marketeers werft? Onze tekstschrijvers – allemaal gespecialiseerd in arbeidsmarktcommunicatie – hebben de antwoorden paraat en passen hun kennis automatisch toe in de teksten die ze voor je schrijven. Het effect laat zich raden: de kans dat jij je ideale kandidaat aanspreekt, is daardoor veel groter.

3. Kennis van specifieke functies

Vacaturetekst nodig voor een solution architect, operational risk manager of assetbeheerder? Bij een gespecialiseerd bureau vind je tekstschrijvers die weten wat deze functies inhouden. Zo kun je er bij Roestvrijtaal van uitgaan dat we een tekstschrijver inzetten met ervaring in het vakgebied en/of de specifieke functie. Dat scheelt niet alleen veel uitleg bij de intake; ook in de tekst zelf komen we veel beter tot de essentie.

4. De juiste tools en data

Wist je dat we bij Roestvrijtaal allerlei objectieve data gebruiken om tot een wervende en aansprekende tekst te komen? Wil je bijvoorbeeld een data-analist aantrekken, dan vertellen wij je graag hoe de doelgroep in elkaar steekt, wat de belangrijkste pullfactoren zijn en welke arbeidsvoorwaarden het meest gewaardeerd worden. Het spreekt voor zich dat we daar ook in de vacaturetekst op inspelen. En nog een voordeel: laat je een vacaturetekst schrijven volgens onze aanpak Optimaal, dan krijg je die data erbij in een overzichtelijke factsheet.

Wist je dat we bij Roestvrijtaal allerlei objectieve data gebruiken om tot een wervende en aansprekende tekst te komen?

5. Sparringpartner op niveau

Nog een voordeel van een gespecialiseerd bureau voor vacatureteksten? Je hebt een sparringpartner op niveau. Met kritische vragen helpen we hiring managers en recruiters scherp te krijgen wat een baan zo interessant maakt, wie de ideale kandidaat is en op welke punten we het verschil kunnen maken ten opzichte van de concurrentie op de arbeidsmarkt. En dat niet alleen. We geven ook tips om een bredere of juist nieuwe doelgroep aan te spreken en zo te werken aan meer diversiteit in je organisatie. Zo levert een intake met een van onze tekstschrijvers je steeds weer nieuwe kennis en inzichten op.

6. Kennis van diversiteit en inclusie

Diversity, equity, inclusion en belonging: in de wereld van recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en HR spelen die begrippen een hoofdrol. Veel werkgevers zetten alles op alles om een inclusieve werkomgeving en een divers personeelsbestand te creëren. Tegelijkertijd weten ze: een misser is zo gemaakt. Zo kan een discriminerende vacaturetekst verstrekkende gevolgen hebben. Met een gespecialiseerd bureau als het onze loop je hierin geen risico. We weten wat er speelt op het gebied van diversiteit en inclusie, vertalen de ontwikkelingen op de juiste manier naar ons werk en schrijven inclusieve teksten. Ook werken we standaard volgens het vierogenprincipe. Een vacaturetekst gaat pas de deur uit na een zorgvuldige check door onze eindredacteur, die de tekst ook beoordeelt op inclusiviteit.

7. Snelheid!

Als jij een vacature hebt, wil je die zo snel mogelijk online hebben. Het voordeel van samenwerken met een bureau is dat er altijd wel een gaatje is om met jouw opdracht aan de slag te gaan. Ook als bijna heel Nederland met vakantie is, gaat hier het werk gewoon door. En nog een voordeel: onze medewerkers van de planning zijn áltijd bereikbaar en reageren razendsnel. Fijn toch, dat je niet afhankelijk bent van één tekstschrijver? Tegelijkertijd geldt dat we klantspecifieke informatie en afspraken zorgvuldig vastleggen in een schrijfwijzer. Zo borgen we eenheid en consistentie.

Meer weten?

De voordelen van samenwerking met een gespecialiseerd bureau zelf ervaren? Neem contact met ons op. Wij gaan graag voor je aan de slag.

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.