Artikel of blog afronden? Zo doe je dat

5 februari 2019

‘Dit was mijn spreekbeurt.’ Eindigde jij op de basisschool ook zo je voordracht over ridders, konijnen of badminton? Waarschijnlijk wel. Voor je klasgenoten en leerkracht was direct duidelijk dat je klaar was met spreken. Bij teksten kun je het ook zo doen. ‘Dit was mijn blog’. Of ‘Einde verhaal’. Maar is het nodig? En is het mooi? Nee.

Daarom geven we je hier zeven manieren om je tekst af te ronden zonder het ook in zoveel woorden te zeggen.

  1. Maak het verhaal rond
    Kom aan het einde van je tekst terug op iets wat je eerder beschreef. Mensen houden van symmetrie, en een tekst is in evenwicht wanneer je afsluit met datgene waarmee je begon. Een voorbeeld: je bent hr-adviseur en begint je blog met de zin ‘Weten medewerkers wat je van hen verwacht, en wat zij van jou kunnen verwachten?’ Vervolgens geef je voorbeelden van onderdelen van een goed hr-plan. Afsluiten kun je door de aanleiding van je blog nogmaals te herhalen: ‘Met een duidelijk hr-plan weten je werknemers precies waar ze aan toe zijn. Dat schept duidelijkheid voor hen én voor jou.’

  2. Eindig met een vraag die de lezer aan het denken zet
    Stel, je hebt geschreven over de bijensterfte en concludeert dat we eigenlijk allemaal extra planten en bloemen in de tuin moeten planten. Sluit dan bijvoorbeeld af met: ‘Of wachten we tot het écht te laat is?’ Deze zin raakt de lezer, spreekt hem of haar persoonlijk aan en geeft de ernst van je boodschap weer.

  3. Sluit af met een citaat
    Als je een artikel schrijft aan de hand van een interview, kun je de geïnterviewde het artikel als het ware laten afsluiten. Stel dat je iemand hebt gesproken over zijn nieuwe winkel. De ondernemer heeft zin om te starten en het enthousiasme spat ervan af. Je sluit af met het volgende citaat: “Ik kan niet wachten om de eerste gasten te mogen ontvangen en ben reuze benieuwd naar alle reacties.” De lezer wordt geprikkeld om de betreffende zaak te bezoeken en blijft in het enthousiasme van de ondernemer hangen.

  4. Schrijf een open einde
    Open eindes zijn spannend. In films, in boeken én bij artikelen. Want het verhaal gaat verder terwijl de tekst is afgelopen. Het ideale open einde blijft de lezer bezighouden. Een open einde is een soort cliffhanger. Je verhaal is dus rond, maar je laat ruimte voor een vervolg. Lees dit voorbeeld maar: ‘Ons assortiment is uitgebreider dan ooit met honderden soorten kaarsen, theelichtjes, kerstverlichting en alle mogelijke versieringen om de feestdagen écht feestelijk te maken. Kortom: we zijn klaar voor de mooiste maand van het jaar, en klaar voor al jouw bestellingen. Of staat er toch nog een grote surprise op stapel …? We keep you posted.’

  5. Eindig met een levensles
    Stel, je schrijft een blog over een ernstig zieke conculega die het hoofd niet laat hangen. Deze persoon inspireert je, en dat wil je graag overbrengen via je tekst. Dit zou een mooie afsluiting kunnen zijn: ‘Nee, het leven heeft haar niet gebracht waar ze als kind van droomde. Maar juist door haar dromen steeds bij te stellen, leeft ze toch als een gelukkig mens. Want haar beperkingen werden haar kracht, ook in haar ondernemerschap.’ Je voelt dat er een krachtige les en wijsheid in deze afsluiting schuilgaat.

  6. Roep op tot actie
    Blog je over de Hartstichting waarvoor je vrijwilligerswerk doet? Dan kun je je tekst afsluiten met een duidelijke call-to-action: ‘Ook bijdragen aan al dit goede werk? Steun de Hartstichting en word donateur. Bedankt!’

  7. Eindig met een uitsmijter
    Een uitsmijter geeft iets extra’s mee aan het einde van je tekst en zorgt dat de boodschap langer blijft hangen. Humor is kenmerkend bij uitsmijters. Columnisten zijn er doorgaans heel sterk in. Lees deze column van Marcel van Roosmalen maar eens, of deze van Nico Dijkshoorn. En dit ‘relaas’ van Sylvia Witteman heeft ook een echte uitsmijter. 

Of … schakel hulp in
Weet je toch geen goed einde te breien aan je artikel, al deze tips ten spijt? Dan helpen wij je er graag bij. Bij Roestvrijtaal schrijven we namelijk de hele dag, en is ‘afronden’ onderdeel van ons werk. Hoe wij onze teksten eindigen? Op alle hierboven beschreven manieren. 

Behalve nu. Nu houden we het bij ‘dit was ons blog’. Of is dat dan eigenlijk een soort uitsmijter?