Communiceren met je kandidaat in coronatijd

13 april 2020

Sollicitatiegesprekken via videobellen, face-to-face-afspraken die een maand moeten wachten en onzekerheid over startdatums. Wervings- en selectieprocedures gaan in coronatijd net even anders dan anders. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, voor zowel werkgevers als sollicitanten. Hoe ga je hier als bedrijf mee om? In dit blog geven we tips.

De kans is groot dat je nu een andere sollicitatieprocedure hanteert. Vermeld dit dan meteen in je vacaturetekst. Het is belangrijk dat de kandidaat vanaf het begin exact weet waar hij of zij aan toe is en zich daarop kan voorbereiden. Daarbij geldt: hoe concreter, hoe beter. Geef aan hoe of waar de gesprekken worden gevoerd, uit hoeveel gesprekken de procedure bestaat en met wie deze gesprekken zijn.

Geen technische verrassingen
Een (eerste) gesprek via videobellen? Ben duidelijk in je communicatie richting de sollicitant. Laat weten wie naar wie belt én welke tool je gebruikt. Dan kan de sollicitant vast even oefenen met bijvoorbeeld FaceTime, Zoom of Google Hangouts. Een tip: maak een handleiding voor sollicitanten, waarin je uitlegt hoe de sollicitatie via videobellen verloopt. Inclusief technische uitleg. Zo hoef je dit niet telkens opnieuw uit te leggen. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag. Behoefte aan meer tips voor sollicitatiegesprekken via video? We hebben een handige checklist samengesteld. Check hier de versie voor werkgevers en voor sollicitanten.

Hoe concreter, hoe beter
Neem de kandidaat in je vacaturetekst stap voor stap mee in de procedure. Vindt een tweede (face-to-face)gesprek plaats over drie weken? Geef dit aan in je tekst. Een derde ronde via een assessment op locatie? Laat het weten. Natuurlijk is het in deze coronatijden heel goed mogelijk dat je hiervan nog helemaal geen beeld hebt. Dat je nog niet weet wanneer een kandidaat überhaupt kan starten of dat de procedure de komende tijd nog wijzigt. Laat die informatie niet achterwege. Geef in de tekst aan dat je de kandidaat op de hoogte houdt én neem hem of haar vervolgens mee in alle belangrijke updates.

Vind je het door alle coronaperikelen lastig om een duidelijke en gelijktijdig wervende tekst te schrijven? Wij zetten jouw boodschap graag helder voor je op papier. Want juist dit is het moment om je vacature uit te zetten. Veel mensen hebben tijd om na te denken over en rond te kijken naar een nieuwe baan. En door gebruik te maken van de juiste tools, verloopt de sollicitatieprocedure makkelijker dan je nu misschien denkt.