Een goede vacaturetekst schrijven? Ken je doelgroep!

10 november 2023 door Puk Jansen

Heb je ooit een vacaturetekst geschreven en je afgevraagd waarom je niet de reacties kreeg waarop je had gehoopt? Helemaal geen of te weinig sollicitanten, of juist te veel kandidaten die niet geschikt zijn. Een goede vacaturetekst valt of staat (onder andere) bij het toeschrijven naar je doelgroep. Zodat je de juiste snaar raakt bij de ideale kandidaat. Hoe? Ontdek het in deze blog.

Personeelstekort hier, personeelstekort daar. Het mag duidelijk zijn: de arbeidsmarkt is krap op dit moment. Daarom is het belangrijk om een vacaturetekst te schrijven die aantrekkelijk, begrijpelijk en enthousiasmerend is voor kandidaten. En niet zomaar voor elke kandidaat. Voor de kandidaat die jij zoekt.

Hoe kom je aan informatie over je doelgroep?

Doe onderzoek! Achterhaal hoe jouw ideale kandidaat denkt, wat deze persoon wil en zoekt in een baan en waar diegene door geprikkeld wordt in een vacaturetekst. Hoe je dat doet? Simpelweg door je in te leven en gebruik te maken van de juiste tools.

1. Een kandidaat-persona maken

Een goede stap is het maken van een kandidaat-persona. Dit is een gedetailleerde beschrijving van de ideale sollicitant voor jouw vacature. Je maakt als het ware een profielschets van de persoon van wie jij hoopt een sollicitatie te ontvangen. Noteer de werkervaring en gevolgde opleidingen, de vaardigheden, de doelen, de motivaties en de drijfveren van jouw ideale kandidaat. En bedenk wat deze persoon zoekt in de baan die jouw bedrijf te bieden heeft. Daar ligt de match, dus gebruik dat vooral in de vacature!

2. Gebruik doelgroependata

Hoe steekt je doelgroep in elkaar? Er zijn verschillende tools die je inzicht geven in specifieke kenmerken van jouw doelgroepen op de arbeidsmarkt. Een goed voorbeeld is G!ant van Intelligence Group. Wat vinden monteurs belangrijk in een baan? Wat zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor hoogleraren? Hoeveel reistijd vindt een administratief medewerker over het algemeen acceptabel? En wat is het gemiddelde salaris van een senior controller? Je hebt het zo in beeld als je beschikt over de juiste data. Allemaal informatie die je kunt gebruiken in je vacaturetekst.

3. Doe een intake!

Wie geeft je nou het beste beeld van de inhoud van een functie of de competenties die je daarvoor nodig hebt? Juist! Iemand die de functie zelf al succesvol uitvoert natuurlijk. Ga in gesprek met de toekomstige collega’s van jouw ideale kandidaat en vraag wat ze waarderen in hun baan, wat ze motiveert en welke vaardigheden ze nodig hebben voor hun werk.

Een interview met iemand die de functie uitvoert, levert waardevolle informatie op.

En dan nu het echte (schrijf)werk

Heb je de ideale kandidaat in beeld? Dan kun je aan de slag met het schrijven van de vacature. We geven je graag een aantal praktische tips om doelgroepgericht te schrijven:

1. Verwerk pullfactoren in je vacaturetekst

De informatie die je hebt verzameld tijdens het doelgroepenonderzoek (de persona, de doelgroependata en de intake) komt heel goed van pas tijdens het schrijven. Je weet nu namelijk precies hoe je de juiste kandidaat kunt triggeren.

Dat doe je door de pullfactoren van de doelgroep te benoemen in je tekst. Vertelde een collega dat ze de afwisseling in het werk zo leuk vindt? Of dat ze het belangrijk vindt om uitgedaagd te worden? Benoem dat soort kenmerken van de baan – als ze van toepassing zijn – in de tekst.

Nog meer pullfactoren
Andere algemene pullfactoren zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken, je eigen werktijden in te delen of parttime te werken. En een vast contract, prettige werksfeer, telefoon of auto van de zaak en reiskostenvergoeding kunnen een kandidaat ook triggeren. Bekijk dus goed per vacature welke pullfactoren van toepassing zijn en welke passen bij je kandidaat.

Hoger = beter
De meest voor de hand liggende plek om deze pullfactoren te benoemen, is het aanbod. Maar we weten ook: kandidaten hebben weinig geduld en het is maar de vraag of ze naar beneden scrollen. Wij adviseren dan ook om de belangrijkste pullfactoren vooraan in je tekst te vermelden. Bijvoorbeeld in je teaser, intro of een apart kader met de USP’s van de baan. En natuurlijk in de socialmediateksten!

2. Stem je taalgebruik af op je doelgroep

Doelgroepgericht schrijven gaat niet alleen om wát je zegt, maar ook om hóe je het zegt. Een makkelijke vuistregel als het gaat om doelgroepgericht schrijven? Schrijf zoals je ook met een persoon uit de doelgroep zou praten. Het taalniveau kan per doelgroep verschillen, net zoals toonzetting en woordkeuze. Zorg dus dat je mensen aanspreekt in de taal die bij ze past.

3. Organisatiejargon? Nee. Vakjargon? Met mate.

Wees je ervan bewust dat je in gesprekken met collega’s vaak allerlei woorden en termen gebruikt die een buitenstaander niet kent. Denk bijvoorbeeld aan afkortingen van afdelingsnamen of de namen van specifieke systemen die jullie gebruiken. Dit organisatiejargon kun je beter niet gebruiken in vacatureteksten. Vakspecialistische taal kan dan weer wel, maar overdrijf daar niet mee. Het kan een manier zijn om te preselecteren, maar het kan de tekst ook minder leesbaar maken en de drempel om te solliciteren onnodig verhogen.

Jouw ideale sollicitant bereiken?

Wij schrijven vacatureteksten voor iedere doelgroep. Ook jouw ideale kandidaat weten we te bereiken. Neem contact met ons op, plan zo nodig een intake en wij schrijven jouw wervende vacaturetekst.

Over de auteur: Puk Jansen, tekstschrijver

Van het Brabantse platteland tot vulkanen in Midden-Amerika. Goede verhalen vindt deze reislustige levensgenieter overal. Haar doel: ze zo opschrijven dat ze je raken.