“Een project is meer dan interviewen en schrijven”

6 september 2020 door Stefan Hultermans

Van webteksten en whitepapers tot de teksten voor een compleet magazine. Rachelle heeft als tekstschrijver bij Roestvrijtaal al heel wat projecten onder haar hoede gehad. En dat houdt veel meer in dan achter je scherm zitten en tikken. Wat maakt haar werk zo leuk?

Rachelle Suppers, tekstschrijver bij Roestvrijtaal

Een bijzonder project

“Als iemand mij vraagt welk project me tot nu toe echt is bijgebleven?” Daarover hoeft Rachelle niet lang na te denken. “Dan komt vaak het CZ-magazine ‘Voor de dag met dementie’ ter sprake. Een blad vol tips en inspiratie voor mantelzorgers.” Voor het hele magazine verzorgde ze de teksten. Ervaringsverhalen, tips van professionals en gedichtjes. Maar ook sfeerverslagen over bijvoorbeeld het Grijze Koppen Orkest en het Alzheimer Café.

Hoe noem je iemand met dementie?

Een project bestaat vaak voor een groot deel uit interviews afnemen en de verhalen en artikelen uitschrijven. Maar er komt nog veel meer bij kijken. “Overleg en afstemming met de klant zijn cruciaal voor het slagen van een project”, legt Rachelle uit. Dat kan gaan over de grote lijnen en de planning, maar ook over – weliswaar belangrijke – details. “In het geval van CZ bijvoorbeeld: schrijf je in de u- of je-vorm? En hoe noem je iemand met dementie?” Daarnaast heb je bij zo’n grote opdracht nogal wat afspraken te plannen. En dat kan met het oog op de deadline een aardige uitdaging zijn. ”Je bent afhankelijk van de bereikbaarheid en de agenda’s van gesprekspartners.”

“Als iemand mij vraagt welk project me tot nu toe echt is bijgebleven? Dan komt vaak het CZ-magazine ter sprake.”

Nóg meer afwisseling

Wat maakt een wat grotere schrijfopdracht nu zo leuk? “Het zorgt voor nóg meer afwisseling in mijn werk”, vertelt Rachelle. “Het CZ-magazine maakte ik voor en mét een bijzondere doelgroep. Het ene gesprek voer je telefonisch. De andere keer zit je ergens in het land tegenover iemand. Dan zie je de emotie. En je proeft de sfeer op een locatie.” Kritisch meedenken hoort er ook bij. “Soms merk je tijdens een interview dat een verhaal anders is dan verwacht. Dan maak je in goed overleg met de opdrachtgever de afweging of het past bij de boodschap die de organisatie wil uitdragen.”

Voldoening

Een groot project betekent dus ook meer verantwoordelijkheid, beaamt Rachelle. “Je hebt regelmatig contact met de klant of projectmanager om zaken af te stemmen. En natuurlijk houd je het overzicht over je afspraken en deadlines. Van begin tot eind ben je verantwoordelijk voor jouw aandeel in het proces.“ En dan is er het eindproduct. Hoe kijkt Rachelle terug op het CZ-project? ”Als het blad uitgebracht is, en je hoort de reacties van betrokkenen en collega’s, dan geeft dat echt voldoening!”

“Je denkt kritisch mee. Is dit echt de boodschap die de opdrachtgever wil uitdragen?”

Word de nieuwe collega van Rachelle

Wil jij ook werken aan interessante schrijfprojecten voor uiteenlopende opdrachtgevers? Roestvrijtaal is vrijwel altijd op zoek naar getalenteerde tekstschrijvers. Bekijk de vacatures en reageer.

Stefan Hultermans, tekstschrijver
Over de auteur: Stefan Hultermans, tekstschrijver

Heeft al zo lang een PSV-seizoenkaart dat hij legendes als Gullit, Romário en Nilis nog zag spelen. Is zelf legendarisch als SEO-specialist, gangmaker en bootcampinstructeur.