Help, ik krijg niks op papier!

2 oktober 2018 door Marlon Wissing

fjewoeoewiew … Zoiets staat er meestal op mijn scherm als ik even niet weet waar ik moet beginnen. Dan toets ik gewoon willekeurige lettercombinaties in. Die ik vervolgens weer wis. En weer opnieuw intoets. Tja, angst voor de witte bladzijde is ook een tekstschrijver niet vreemd. Toch rolt er uiteindelijk altijd wel een tekst uit. Staar je zelf ook wel eens inspiratieloos naar een leeg Word-document? Dan is het de moeite waard om deze schrijftips in de praktijk te brengen. 

  1. De non-stopoefening
    Bij deze creatieve oefening schrijf je vijf minuten non-stop. Het maakt niet uit of het een goedlopend verhaal is en of de zinnen wel kloppen. Het belangrijkste is dat je tussendoor niet stopt om na te denken en geen tekst verwijdert. Beoordeel achteraf het resultaat. Je zult zien, het is lang niet allemaal abracadabra. Vaak bevat zo’n spontaan schrijfsel ook wat goede aanknopingspunten. En misschien tover jij wel net dat ene tekstuele pareltje uit je brein tevoorschijn.

    O ja, deze oefening doe je bij voorkeur met pen en papier, zo ben je niet geneigd om constant op backspace te drukken. Dus: schrijfgerei in de aanslag? Timer bij de hand? Dan ben je klaar om te beginnen.

  2. Leg jezelf een harde deadline op
    Een beetje tijdsdruk kan geen kwaad. Veel schrijvers hebben juist deadlines nodig om te presteren. Een grote opdracht kun je het best opdelen in kleine behapbare stukjes. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: vandaag om 14.00 uur moet ik deze twee onderdelen sowieso af hebben. Dit werkt echt beter dan een deadline ‘ergens volgende week’.

  3. Laat je perfectionisme varen
    Ben jij zo iemand die alles meteen perfect wil doen? Heel herkenbaar. Maar perfectionisme kan je productiviteit behoorlijk in de weg zitten. Het helpt om je niet meteen blind te staren op een perfect eindresultaat. Zorg eerst maar dat je gewoon iets hebt. Bijschaven kan altijd nog. En hé, misschien is die eerste opzet helemaal zo slecht nog niet.

  4. Vertel het verhaal en neem het op
    Een verhaal dat je in je hoofd hebt, goed op papier krijgen. Hoe doe je dat? Ben je meer een prater dan een schrijver, dan werkt dit waarschijnlijk goed voor jou. Wat heb je nodig? Een telefoon (of ander apparaat waarmee je audio kunt opnemen). Begin tegen de recorder hardop te vertellen waar de tekst over moet gaan. Als een verhaal. Luister het af en werk het vervolgens uit. Grote kans dat je delen van je verhaal rechtstreeks kunt gebruiken.

    Bonus: narratieven (teksten in verhalende vorm) en spreektaal bevorderen de leeservaring enorm! Een gesproken tekst als basis levert je dus ook nog voordeel op.

  5. Kies je moment
    Net als iedereen heb jij vast wel een moment op de dag waarop je het meest creatief en productief bent. ’s Ochtends vroeg, net na de lunch of misschien wel midden in de nacht. Plan waar mogelijk jouw schrijfwerk op die momenten. Mijn creatieve brein is bijvoorbeeld ’s ochtends en aan het eind van de middag op z’n best. Zo plan ik in het begin van de middag vaak wat meer routinematige klusjes.

  6. Ga even wat anders doen
    Lukt het echt even niet? Blijf er dan niet eindeloos op zitten. Neem even pauze. Ga iets anders doen. Wat bij mij bijvoorbeeld goed werkt om inspiratie op gang te brengen: wandelen, autorijden, fietsen, muziek luisteren, in de trein zitten, douchen. Of er gewoon een nachtje over slapen. 

Heb jij ook een goede schrijftip?
Laat ‘m achter in een reactie. En denk je nu: leuk hoor die tips, maar ik wil mijn teksten gewoon lekker láten schrijven. Dat kan natuurlijk ook. Bel of mail ons dan. Onze pennen zijn geslepen.

Marlon Wissing, tekstschrijver
Over de auteur: Marlon Wissing, tekstschrijver

Deze woordkunstenaar maak je niet gek. Heeft een paspoort vol interessante stempels én een abonnement op de bibliotheek. Inspiratie genoeg dus.