Hoe begin je een vacaturetekst? Do’s en don’ts

15 januari 2019 door Marlon Wissing

Ben jij een enthousiaste, doorgewinterde, energieke, gedreven, gemotiveerde X? Gaat jouw hart sneller kloppen van X? En heb je ervaring met X? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Deze ‘wervende’ intro komt je vast bekend voor. Niet vreemd. Het overgrote deel van de vacatureteksten begint op deze manier. Ons advies? Pak het eens anders aan. Hieronder lees je waarom.

Val op bij jouw droomkandidaat

De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog altijd toe. Tegenover elke vacature stonden in het derde kwartaal van 2018 gemiddeld 1,3 werklozen. Ter vergelijking: in 2013 waren dat nog 7,1 werklozen. Grote kans dat jouw droomkandidaat op dit moment niet actief op zoek is naar een nieuwe baan. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij of zij nooit vacatures ziet. 

Veel mensen zijn ‘latent’ op zoek. Ze hebben het prima naar hun zin in hun huidige baan en zijn niet van plan om van werkgever te veranderen. Tenzij … die ene vacature langskomt waardoor ze zich echt aangesproken voelen. Richt je je op deze kritische doelgroep en gebruik je een dertien-in-een-dozijn-intro, dan verdwijn je gegarandeerd in de grijze massa. Verstandig is het dus om clichés te mijden en juist de nadruk te leggen op het unieke wat jij te bieden hebt. 

Voorbeeld van een intro die het verschil maakt

Misschien heb je ‘m afgelopen najaar wel voorbij zien komen: een vacature voor een online communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Deze was namelijk trending topic. Hoe dat zo kwam? De vacaturetekst begon als volgt:

Wie schrijft toch die Twitter-berichten van de minister-president? Nou, jij dus. 

En dat terwijl de tekst ook zo had kunnen beginnen:

De online communicatieadviseur is in klein teamverband medeverantwoordelijk voor de online communicatie van de minister-president.

Oké, dit is dan ook wel een heel bijzondere functie, maar toch. Je ziet hoe je met een opvallende en concrete intro ineens een veel groter bereik creëert. 

Begin niet met eisen stellen

Dan een andere valkuil: beginnen met vragen naar competenties en ervaring. De huidige markt is extreem kandidaatgericht. In sectoren waar schaarste heerst trekken werkgevers alles uit de kast om nieuwe mensen binnen te halen. Naast traditionele arbeidsvoorwaarden lokken organisaties werkzoekenden ook al met Netflix-abonnementen, kantooryoga, onbeperkte vrije dagen en andere bijzondere extra’s. Alles wijst erop: de strijd om het talent is losgebarsten en niet de werkgever, maar de kandidaat is degene die de eisen stelt. Daarom is het anno nu ook een echte no-go om je vacaturetekst in te leiden met functie-eisen. 

Hoe begin je je vacaturetekst dan wél? Drie voorbeelden

  1. Draai het eens om. Benadruk niet wat je vraagt van de kandidaat, maar wat hij of zij krijgt. Hoe je dat doet? Kijk bijvoorbeeld eens naar de vacatureteksten van Netwerkt, een werving-en-selectiebureau gespecialiseerd in retailvacatures. Alle vacatureteksten beginnen met ‘What’s in it for you?’ oftewel, wat is het voordeel voor de kandidaat? Van interessante doorgroeimogelijkheden tot gezellige collega’s. Alles wat de baan uniek maakt, wordt al in de intro genoemd. Dat nodigt uit tot verder lezen.
  2. Ook de vacatureteksten van Bol.com doen het goed. Daar begint elke vacaturetekst met het antwoord op de vraag ‘Hoe maak jij onze klanten blij?’ Dit maakt de baan meteen heel betekenisvol en tastbaar. Je ziet meteen voor wie je het werk doet. Zo vind je onderstaande regels in de intro van een vacaturetekst voor productmanager data science.

    Of iemand nu op zoek is naar het perfecte cadeau voor een geliefde of een groter maatje luiers voor junior wil bestellen – achter elke aankoop schuilt een persoonlijk verhaal.
  3. Coolblue – in vacatureland ook wel synoniem voor de ‘hippe vacaturetekst’ – pakt het weer anders aan. In plaats van een traditionele intro beginnen zij met plus- en minpunten van de job. Slim, want het leest lekker én het komt geloofwaardig over. Elke baan heeft immers minpunten, maar er zijn maar weinig werkgevers die deze ook benoemen. Hiermee scoor je punten als het gaat om de candidate journey.

Hulp nodig bij het schrijven van vacatureteksten?
Een intro schrijven voor je vacaturetekst, het is niet altijd makkelijk. Sterker nog: het is misschien wel het moeilijkste onderdeel van de hele vacaturetekst. Want om het anders te doen, moet je soms ook net even anders denken. Daar kan het creatieve team van Roestvrijtaal je bij helpen. Meer weten? Bekijk onze pakketten of neem contact op.

Marlon Wissing, tekstschrijver
Over de auteur: Marlon Wissing, tekstschrijver

Deze woordkunstenaar maak je niet gek. Heeft een paspoort vol interessante stempels én een abonnement op de bibliotheek. Inspiratie genoeg dus.