Hoe verleid je op het web?

18 mei 2018 door Kittie Spierings

Nee hoor, dit gaat niet over internetdaten. Wel over webteksten als middel om aandacht, interesse, verlangen of voorkeur bij bezoekers op te wekken. En vervolgens aan te zetten tot actie! Deze formule heet AIDA. En heeft niets te maken met een opera van Verdi. Een goede uitvoering vereist echter wel eenzelfde verfijnde techniek: aantrekkelijk schrijven.

Niet voor niets buigen wij ons dagelijks over webteksten. Je lezer vangen, boeien en uiteindelijk tot klant maken, vraagt − net als verleiden in de liefde − om finesse. Die kun je leren, ook al ben je geen Don Juan in schrijverij. Wij helpen je op weg met een aantal praktische tips:

Schuif allereerst dichterbij
Eenrichtingsverkeer scoort al lang niet meer op het web. Iedereen twittert en facebookt erop los en interactie is de norm. Schrijf daarom allereerst persoonlijk en houd de lezer dichtbij. Bijvoorbeeld door:

  1. Direct aan te spreken
    Wil je verleiden? Dan spreek je je love interest persoonlijk aan. Niet alleen trek je daarmee de aandacht, je geeft er ook mee aan dat het om de lezer draait en niet om je organisatie. Begin er meteen mee in een prikkelende eerste zin. Een vraagvorm werkt vaak goed.

  2. Het juiste voornaamwoord te kiezen
    Gebruik je ‘u’ of ‘je’? Tutoyeren is de trend. Het verkleint de afstand tot de lezer. Maar het blijft een kwestie van aanvoelen; niet voor niets doen veel organisaties uitgebreid doelgroeponderzoek. Maak een weloverwogen keuze en pas die consequent toe.

  3. Te blijven boeien
    Blijf je lezer boeien met je verhaal; varieer zinsconstructies, neem de lezer mee met een lekker lopende tekst, voor de lezer interessante, concrete informatie en – wees niet stijfjes – eigentijdse taal.

Een blauwtje of een date?
Wat het verschil maakt, illustreren we het beste met een voorbeeld. Na onze tips zie je vast het verschil. Welk restaurant kies jij voor een leuke date?

A: Welkom op de website van café-restaurant het Zalige Zwaantje. Ons bruine café-restaurant bestaat reeds meer dan honderd jaar en is een echt familiebedrijf. In het lenteseizoen serveren wij de lekkerste asperges. Deze zijn te bestellen van april tot en met juni. De delicatesse is op een aantal manieren te vinden op onze menukaart.

Of:

B: Welkom! Komt u ook genieten van de gastvrijheid van café-restaurant het Zalige Zwaantje? Ons gezellige, bourgondische eetcafé is al meer dan honderd jaar in de familie en alom bekend in de wijde omtrek. Probeer onze menukaart eens, en ontdek zelf waarom!

Tijd voor het witte goud!
Extra genieten van de lente? Op dit moment serveren wij de lekkerste asperges uit de streek, direct van het land van boer Peters. Wat dacht u van asperges à la Flamande, of gegrild met een salsa verde? Van april tot en met juni verrassen wij u met deze rijke delicatesse.

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.