Maak je vacaturetekst coronaproof

4 februari 2021 door Rachelle Suppers

Aan een nieuwe baan beginnen in 2021 is anders dan in 2019. Corona brengt – ook op dit gebied – onzekerheden met zich mee. Dit kan drempels opwerpen voor mensen die overwegen van baan te veranderen. Maak daarom je vacatureteksten coronaproof! Wij geven je vijf tips.

We leven nu bijna een jaar in de anderhalvemetersamenleving. Een woord dat een jaar geleden nog hartstikke apocalyptisch klonk. Toch lijken we inmiddels een weg gevonden te hebben om op veilige afstand van onze collega’s te werken. Voor ons tekstschrijvers waren de veranderingen goed te overzien: met een laptop en telefoon kunnen wij ons werk prima thuis doen. Wel zijn we het afgelopen jaar andere vragen gaan stellen tijdens onze vacature-intakes. Want om COVID-19 kunnen we ook in vacatureteksten niet heen. Wij delen de lessen die wij het afgelopen jaar hebben geleerd graag met je.

1. Vertel hoe het sollicitatieproces verloopt

Verlopen alle gesprekken digitaal? En organiseer je het kennismakingsgesprek via Teams, Zoom of hebben jullie een eigen platform? Of vind je die eerste indruk zo belangrijk dat je een sollicitatiegesprek toch liever fysiek laat plaatsvinden? Het is goed om in je vacaturetekst duidelijk te zijn over de procedure. Zo kan een kandidaat zich voorbereiden op een eventuele videosollicitatie. Benoem ook duidelijk via welke tool je communiceert.

2. Het onboardingsprogramma

Hoe zorg je dat een nieuwe medewerker zich welkom voelt in deze tijd? Het afgelopen jaar heb je misschien ondervonden wat goed of juist minder goed gaat bij de onboarding van nieuwe medewerkers in coronatijd. De lessen die je hebt geleerd, kun je gebruiken in je vacaturetekst. Vermeld bijvoorbeeld dat de nieuwe collega een buddy krijgt waarmee hij of zij dagelijks contact heeft. Misschien is het in de inwerkperiode zelfs mogelijk om op kantoor te werken om de organisatie te leren kennen. Of zijn er online introductiedagen om kennis te maken met andere nieuwe collega’s. Hoe je het ook geregeld hebt: vertel het.

Hoe zorg je dat een nieuwe medewerker zich welkom voelt in deze tijd? Vertel het in je vacaturetekst.

3. Hoe je de teamsfeer goed houdt

Teamuitjes, vrijdagmiddagborrels, tafeltenniscompetities, bootcampsessies, kerstborrels en zomerbarbecues. Het waren dé ingrediënten voor een sterk teamgevoel. Het vraagt wat creativiteit om de teamsfeer ook in deze nieuwe situatie goed te houden. Online pubquizzen, bingo’s, escaperooms, digitale lunchwandelingen en koffiemomenten popten op. Het is slim om in je vacaturetekst te benoemen dat jouw organisatie er ook nu alles aan doet om de teamspirit hoog te houden. De werksfeer is voor veel kandidaten namelijk een van de belangrijkste pullfactoren. Leg ook uit hóe je de sfeer goed houdt en update je tekst naar de huidige situatie. Het staat namelijk een beetje gek nu om te lezen over gezellige borrels of een jaarlijkse skitrip.

4. Dit ga je doen

Of het nu gaat om een functie waarbij je thuis kunt werken of een baan waarbij het echt nodig is dat je op de werkvloer aanwezig bent: leg uit welke invloed de coronacrisis heeft op de werkzaamheden. Plaats je bijvoorbeeld een vacature voor een verkoper, maar zijn de winkels op dit moment dicht vanwege de lockdown? Leg uit dat er – ook als de winkels nog even dicht blijven – in het magazijn nog genoeg werk te verzetten is of dat je mee kunt helpen bij de bezorging van producten. En is het voor een salesfunctie in andere tijden de normaalste zaak van de wereld om klanten te bezoeken, maar gebeurt dit nu vooral digitaal? Vertel dit dan in de functieomschrijving. Zo krijgt de kandidaat een actueel beeld van de werkzaamheden.

5. Wat is er geregeld?

Thuiswerken is de norm. Wat heeft jouw organisatie hier eigenlijk voor geregeld? Krijgen nieuwe medewerkers bijvoorbeeld een budget om een thuiswerkplek in te richten en kan een ouder het thuiswerken combineren met thuisonderwijs? En blijft thuiswerken ook in de toekomst mogelijk? Als werkgever onderscheid je je door deze zaken op te nemen in je vacaturetekst. Door te laten zien dat je oog hebt voor de thuissituatie van je medewerkers versterk je bovendien je employer brand. Ook bij functies waarbij thuiswerken niet mogelijk is, is het goed om te benoemen wat je als organisatie geregeld hebt. Denk aan mondkapjes van de zaak, extra hygiënemaatregelen en schoonmaakdiensten, en een ruime werkplek waar je de anderhalve meter kunt waarborgen.

Aan de slag!

Nu is het aan jou om deze tips in de praktijk te brengen. Heb je liever wat hulp? Dan mag je ons altijd bellen. We plannen graag een intake in – telefonisch, via Zoom of Teams – om te bespreken hoe we jouw vacaturetekst coronaproof maken.

Rachelle Suppers, tekstschrijver
Over de auteur: Rachelle Suppers, tekstschrijver

Creatief multitalent. Maakt gedichtjes op haar typemachine en staat graag op de planken in openluchttheater Hoessenbosch.