Mag je een zin beginnen met een voegwoord? Maar natuurlijk!

22 januari 2021 door Stefan Hultermans

Gemakkelijk de weg vinden in een onbekende stad. Shoppen vanuit je luie stoel. Inloggen op je werk vanuit je thuiskantoor. Of een zin beginnen met een voegwoord, zoals deze. Allemaal doodgewoon tegenwoordig. Techniek ontwikkelt zich voortdurend. Maar we vergeten weleens dat taal net zo levend en dynamisch is. Zo was het vroeger ‘verboden’ om een zin met ‘en’ of ‘want’ te beginnen. En nu? Nu maak je er een tekst levendig mee!

Ook taal ontwikkelt zich

We omarmen technologische vooruitgang. Maar als het op schrijven aankomt, houden velen nog vast aan taalrichtlijnen van tig jaar geleden. Ons advies: laat ze los. Je tekst wordt er zoveel levendiger door. Ook met een informele schrijfstijl kun je heel professioneel en deskundig overkomen. Trouwens, eeuwen geleden al kwamen er zinnen in boeken voor die met ‘en’ begonnen. Wat dacht je van deze: “En God zag dat het goed was”. Yep, citaat uit de Bijbel. Nog niet overtuigd? Hieronder geven we je drie goede redenen om een zin te beginnen met een voegwoord.

Durf oude taalrichtlijnen los te laten. Wedden dat je tekst veel levendiger wordt?

1. Breek die (te) lange zin

Hele lange zinnen zijn voor veel lezers vervelende obstakels. Met een voegwoord breek je ze in tweeën en maak je ze leesbaarder. Een voorbeeld: ‘Tijdens de opleiding tot applicatiebeheerder leer je hoe je applicaties up-to-date houdt. En hoe je overzichtelijke handleidingen voor de gebruikers schrijft.’

2. Accentueer een tegenstelling

Vraagje: in welke van de volgende zinnen komt de tegenstelling het duidelijkst naar voren?

  • ‘Marie-Claire heeft een hekel aan achtbanen waarin je over de kop gaat, maar Youssef kan er geen genoeg van krijgen.’
  • ‘Marie-Claire heeft een hekel aan achtbanen waarin je over de kop gaat. Maar Youssef kan er geen genoeg van krijgen.’

Zin 2, toch? Dachten wij ook.

3. Geef een zin meer nadruk

‘Het is beter voor het milieu als je elke dag op de fiets gaat in plaats van met de auto. En voor jezelf. Want zo beweeg je veel meer.’ Met de punten creëer je pauzes en leg je meer nadruk op je argumenten.

Maak een begin met een vlotte schrijfstijl

Zo zie je maar: door zinnen te beginnen met voegwoorden kun je jouw tekst verlevendigen. Maar gebruik ze wel met mate. Want variatie is belangrijk. Heb je moeite met het loslaten van oubollige taalregels? Wil je vlotter leren schrijven? Wij helpen je daar graag bij. Bijvoorbeeld met trainingen en individuele schrijfcoaching. Advies nodig? Neem gerust contact met ons op.

Stefan Hultermans, tekstschrijver
Over de auteur: Stefan Hultermans, tekstschrijver

Heeft al zo lang een PSV-seizoenkaart dat hij legendes als Gullit, Romário en Nilis nog zag spelen. Is zelf legendarisch als SEO-specialist, gangmaker en bootcampinstructeur.