Tekstschrijver vs. tekstrobot. Wie wint de strijd om de woorden?

27 juni 2023 door Marlon Wissing

Maakt AI jou als tekstschrijver overbodig? Oei. Een pijnlijke vraag. En het is echt niet meer alleen die ene tech-nerd uit je vriendenkring die zo’n vraag stelt. Tegenwoordig kan hij zelfs uit de mond van je breiende tante op een verjaardagsfeestje komen. Huh, denk je eerst nog, hoe weet jij wat AI is? Maar sinds de opkomst van ChatGPT weet half Nederland wat AI is. (Artificial intelligence, voor als je bij die andere helft hoort. 🙂) En natuurlijk heeft dit invloed op ons vak als schrijver. Een blik op de toekomst!

De invloed van AI op het vak van tekstschrijver

We hebben geen glazen bol nodig om te voorspellen dat AI-toepassingen als ChatGPT ons werk gaan veranderen. Van de ene op de andere dag is teksten genereren geëvolueerd van noeste arbeid tot simpel kinderspel. En dat is voor een tekstschrijver best een beetje spannend. Voelden de kassamedewerkers zich ook zo toen de zelfscan werd geïntroduceerd? Of fabrieksarbeiders toen assemblagerobots hun intrede deden? Of bankmedewerkers toen mensen massaal hun zaken online gingen regelen? Vast.

Hoe zit het nu in andere sectoren?

Maar wat blijkt? Er werken nog steeds mensen bij winkels, fabrieken en banken. Mensen die hebben geleerd om te gaan met de technologie. Mensen die de robots bedienen om hoogwaardig werk af te leveren. Mensen die de output van machines controleren. En mensen die klanten hulp en advies bieden als ze er met de technologie niet uitkomen. Wij durven dus best te stellen dat bij het tekstbureau van de toekomst ook nog gewoon mensen werken.

Het tekstbureau van de toekomst

Bij het tekstbureau van de toekomst is AI niet meer weg te denken. Het is een volwaardige assistent, die we slim inzetten om efficiënter te werken en de kwaliteit van ons werk te verbeteren. Op deze toekomst bereiden we ons bij Roestvrijtaal zo goed mogelijk voor. Door elke dag met AI-toepassingen te experimenteren, successen en mislukkingen met elkaar te delen én klanten te helpen in het schrijven met AI. Dat laatste doen we bijvoorbeeld met een online training Tekstschrijven met ChatGPT.

Goed om te weten: bij Roestvrijtaal hebben we een werkgroep AI, die het voortouw neemt in alle ontwikkelingen op AI-gebied en de collega’s hierin meeneemt. Dit gebeurt onder meer tijdens AI-maandag. Momenteel ontdekken wij onder andere:

  • Waarvoor we AI willen inzetten. Denk aan het schrijven en verbeteren van teksten, maar bijvoorbeeld ook aan het transcriberen van interviews, geautomatiseerde eindredactie en het maken van offertes.
  • Welke tools ons hierbij gaan helpen.
  • Hoe we veilig en verantwoord omgaan met AI.

Wist je dat Roestvrijtaal een werkgroep AI heeft en dat het bij ons eens per maand AI-maandag is?

Meer nadruk op strategie bedenken, (fact)checken en finetunen

De rol van de tekstschrijver verandert. De nadruk komt meer te liggen op tekststrategieën bedenken, prompts schrijven en teksten beoordelen, factchecken en finetunen. Tegelijkertijd blijven mensen – misschien wel juist in ons vak – broodnodig.

  • Omdat wij onze klanten en hun doelgroepen kennen.
  • Omdat wij creativiteit, beleving en nuances in teksten kunnen leggen.
  • Omdat het een vak apart is om een AI-tool goede instructies te geven zodat je het gewenste resultaat genereert.

Word jij straks geïnterviewd door een robot?

Wat dacht je trouwens van interviews? Zie jij het al voor je dat je wordt geïnterviewd door een robot in plaats van door een van onze collega’s? Zo ver zijn we (gelukkig) nog niet. We ervaren elke dag opnieuw dat een interview helpt om teksten beter, scherper en concreter te maken. En dat deze wisselwerking onze klanten vaak nieuwe inzichten oplevert. Dat zal voorlopig zo blijven. En AI-toepassingen? Die helpen ons onder andere met het voorbereiden van interviewvragen, het transcriberen van de gesprekken en het structureren van aantekeningen. Het beste van twee werelden, voor de allerbeste tekst.

PS. Deze blog is geschreven door een mens. De titel heeft ChatGPT bedacht. 🙂

Marlon Wissing, tekstschrijver
Over de auteur: Marlon Wissing, tekstschrijver

Deze woordkunstenaar maak je niet gek. Heeft een paspoort vol interessante stempels én een abonnement op de bibliotheek. Inspiratie genoeg dus.