“Wat ik het meest ga missen uit mijn baan als tekstschrijver? De leuke interviews!”

29 maart 2022 door Kittie Spierings

Onze vaste opdrachtgevers hebben hem vast eens ontmoet of gesproken: Danny van de Burgt. Bijna elf jaar maakte hij deel uit van ons team. Onlangs zette hij een punt achter zijn carrière als tekstschrijver, om verder te gaan als bibliothecaris bij Bibliotheek Uden. Vanwaar deze switch? Hoe kijkt hij terug op zijn tijd bij ons? En wat is hem het meest bijgebleven? Op zijn laatste dag voelden we onze – inmiddels – ex-collega nog even aan de tand.

Jeetje, Danny! Kun je uitleggen waarom je vertrekt?

Danny van de Burgt, tekstschrijver

“Ik heb altijd het idee gehad om nog eens iets maatschappelijks te gaan doen. Eerlijk gezegd werd ik een beetje op scherp gezet door een van mijn zoons. Hij koos precies in coronatijd voor een toekomst in de zorg, ondanks de werkdruk en het salaris. ‘Die heeft het begrepen’, dacht ik toen. Voor mij was dit een trigger om ook in actie te komen. Ik word volgend jaar vijftig; als ik nog iets anders wil, is dit hét moment. Ik zit nu nog vol energie. Overigens had ik in die elf jaar niet eerder gesolliciteerd. Dit was de eerste keer.”

Wat maakt jou trots?

“Onze groei. Toen ik hier in 2011 begon, waren we met zijn vieren. Nu heb ik zestien collega’s en zitten we in een veel groter kantoor. We hebben steeds nieuwe wegen verkend en zijn uitgegroeid tot dé specialist in teksten voor arbeidsmarktcommunicatie. Met schitterende klanten. Werkten we in mijn beginjaren nog vooral lokaal; nu werken we landelijk en voor de grootste organisaties.”

In welk opzicht ben je zelf gegroeid?

“Op schrijfvlak heb ik me enorm ontwikkeld. Ik werkte al tien jaar voor een lokaal weekblad toen ik hier binnenkwam, maar journalistiek en schrijven voor klanten zijn toch twee verschillende takken van sport. Qua tekstschrijven ligt het niveau hier echt hoger; we willen onze klanten tenslotte het beste van het beste bieden. Verder heb ik me in de breedte ontwikkeld. We zijn in alle branches actief en daardoor krijg je veel mee. Gaat het in het nieuws bijvoorbeeld over de bouw van datacenters, dan weet ik door mijn interviews met de provincie Noord-Holland wat de achtergronden en afwegingen zijn.”

Wat ga je missen?

“Het blijven groeien, zowel letterlijk als figuurlijk. Bij Roestvrijtaal kom je steeds voor nieuwe uitdagingen te staan. Omdat we voorop willen blijven lopen in ons vakgebied, maar ook omdat zich steeds weer nieuwe klanten, nieuwe opdrachten en nieuwe thema’s aandienen. Je blijft hier leren, altijd. De leuke interviews ga ik ook missen. Ik heb in al die jaren ontzettend veel interessante mensen gesproken, in alle branches.”

Welk interview zal je altijd bijblijven?

“Dat is moeilijk te zeggen, ik heb zo veel mooie gesprekken gevoerd. Wel heb ik in de loop der jaren een speciale band ontwikkeld met de bouw en infra. Klanten in die branches kwamen dan ook vaak bij mij terecht. Daarbij interviewde ik overigens met evenveel plezier een grondwerker of kraanmachinist over een specifiek project, als een directeur over bijvoorbeeld de energietransitie.”

“Ik heb een speciale band ontwikkeld met de bouw en infra. Klanten in die branches kwamen dan ook vaak bij mij terecht.”

Wat ga je zeker niet missen?

“De administratieve kant van het werk. Je werkt voor klanten en daardoor is het belangrijk om heel zorgvuldig je uren te registreren. Je wilt snel werken, maar ook de best denkbare tekst schrijven en heel secuur zijn. Dat is soms balanceren.”

Wat is voor jou typisch Roestvrijtaal?

“Klanten steeds weer verrassen, de lat hoog leggen en je afspraken nakomen. We doen hier wat we beloven, en zelfs nog meer. Daar heb ik me altijd goed bij gevoeld. In Nederland zijn wij dé specialist in teksten voor arbeidsmarktcommunicatie. Klanten die met ons samenwerken, gaan niet snel weg.”

“We doen hier wat we beloven, en zelfs nog meer. Daar heb ik me altijd goed bij gevoeld.”

Wat wil je aan je opvolger meegeven?

“Ga gewoon ontdekken. Je kunt bij Roestvrijtaal alle kanten op. Ervaar wat er allemaal mogelijk is, bekijk wat je leuk en interessant vindt en ontwikkel je in die richting.”

De opvolger van Danny staat al in de startblokken. Op 5 april start Ingar als tekstschrijver in ons team. Binnenkort stelt zij zich voor op onze website. In ons team is overigens nog plek voor meer tekstschrijvers. Interesse? Bekijk de vacature.

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.