|| ||

Bedrijven staan hun mannetje

Roestvrij Taal 09 april 2015

Bedrijven staan hun mannetje

“Het CBS meldt dat in 2014 door 60% van de Nederlanders verkeerd naar haar afkorting werd verwezen.” Een fictieve krantenzin, maar het zou zo maar eens een keer gezegd kunnen worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Want zag u het meteen? Dat het niet ‘haar’ maar ‘zijn’ moet zijn? Het CBS is een jongetje. Tenminste, als we ernaar verwijzen met een bezittelijk voornaamwoord.

Zijn of haar?
Goed verwijzen naar bedrijfs- en organisatienamen gaat vaak mis. Welk bezittelijk voornaamwoord kies je? Roestvrij Taal dook in haar (of zijn?) archieven en zocht voor u op hoe u van een bedrijvig meisje geen jongetje maakt, en vice versa. 

U gebruikt ‘zijn’ als bezittelijk voornaamwoord voor bedrijven. Bedrijfs- en organisatienamen functioneren namelijk als het-woorden en daarnaar wordt in de regel verwezen met ‘zijn’.

Afkortingen
Bij sommige afkortingen kan het lastig zijn om het juiste verwijswoord te kiezen. We zeggen ‘de’ KNVB bijvoorbeeld. Dan hangt het verwijswoord af van het geslacht van het hoofdwoord. In het geval van de KNVB is dat ‘bond’ en dat is een mannelijk woord. Dus we zeggen, de KNVB en zijn bestuursleden. Een ‘vrouwelijk’ voorbeeld is de Sdu. Die organisatie heeft haar website vernieuwd. De 'u' staat hier namelijk voor uitgeverij, en dat is een vrouwelijk woord. 

« terug naar het overzicht