10 tips voor vacatureteksten schrijven

12 maart 2019 door Kittie Spierings

De economie draait als een tierelier. Werk is er genoeg; alleen schort het bij veel organisaties aan voldoende mensen om het ook daadwerkelijk gedaan te krijgen. En dus vliegen de vacatures je om de oren. Hoe val je op tussen al dat vacaturegeweld? Hoe kom je bij de juiste kandidaten in het vizier? Juist, met een sterke vacaturetekst. En het goede nieuws is: die kun je best zelf schrijven. Zeker met onze tips!

 1. Trek er tijd voor uit
  Geen tijd. Het is een van de meest genoemde redenen waarom veel bedrijven snel even een vacaturetekst in elkaar flansen. Ontzettend zonde. Want je bespaart jezelf nu misschien een paar uur, in het traject dat volgt krijg je daar gegarandeerd de rekening voor gepresenteerd. Bijvoorbeeld omdat je bijna geen reacties krijgt, de verkeerde doelgroep aanspreekt en alsnog stevig aan de bak moet om de juiste mensen te bereiken. 

 2. Weet voor wie je schrijft
  Wie is jouw ideale kandidaat? Pas als je die vraag voor jezelf goed hebt beantwoord, kun je een sterke vacaturetekst schrijven. Het begint namelijk met inlevingsvermogen. Waar loopt jouw ideale kandidaat warm voor? Wat beweegt hem of haar om voor deze baan te kiezen? Wie met hagel schiet, loopt het risico om niemand te raken. Kies je doelgroep daarom zorgvuldig en stem de inhoud én toonzetting van je vacaturetekst daarop af.

 3. Interview de juiste mensen
  Wie kan het beste vertellen wat de functie inhoudt? Juist, de mensen die ‘m uitoefenen. Interview daarom niet alleen de manager, maar ook een directe collega van de toekomstige medewerker. Of nog beter: iemand die de functie op dit moment zelf uitoefent. Die weet namelijk als geen ander hoe een gemiddelde werkdag eruitziet, wat de baan zo leuk maakt en waar de uitdagingen liggen. Bijkomend voordeel: je kunt de interviews direct benutten voor testimonials van medewerkers of andere teksten voor de werkenbij-site.

 4. Kies de functietitel zorgvuldig
  Copywriter of tekstschrijver? Monteur, monteur elektrotechniek of elektromonteur? Welke functietitel je kiest, bepaalt in de eerste plaats of je online gevonden wordt. En of de persoon die je wilt verleiden zich ook daadwerkelijk aangesproken voelt. Bedenk daarom: wat heeft mijn ideale kandidaat boven zijn cv of LinkedIn-profiel staan? Een weloverwogen keuze kan het verschil betekenen tussen nagenoeg geen of juist honderden of zelfs duizenden ‘hits’. Meer weten? Lees ‘Gezocht: pakkende titel voor je vacaturetekst’.

 5. Schrijf een wervende intro
  We hebben tegenwoordig niet veel geduld meer. Online geldt dat al helemaal. Vinden we op een webpagina niet binnen een paar seconden wat we zoeken, dan zijn we zo weer weg. Zo werkt het ook bij onze ideale kandidaat, zeker wanneer die niet actief op zoek is naar een nieuwe baan. Wil je jouw droomkandidaat toch verleiden om de complete vacaturetekst te lezen, dan is het zaak om diegene in de eerste paar zinnen te raken. Dat doe je met een sterke wervende intro. Wat je daarin zet? In elk geval de USP’s van deze baan bij deze organisatie. Natuurlijk hou je ook daarbij jouw ideale kandidaat voor ogen. Waar loopt deze persoon warm voor? Meer weten over dit onderdeel van je vacaturetekst? Lees ons blog ‘Hoe begin je een vacaturetekst?’.

 6. Vertel wat de baan inhoudt
  Het klinkt zo logisch. En toch blijven veel vacatureteksten erg op de vlakte als het gaat om de inhoud van de functie. Een gemiddelde productbeschrijving in een webshop is vaak nog uitgebreider. Bedenk: een keuze voor een nieuwe baan is toch echt wat anders dan de aanschaf van een paar schoenen. Wil je een baan aan de man brengen, vertel dan concreet wát iemand gaat doen. Een goede vacature-intake is hierbij onmisbaar.

 7. Stel niet te veel eisen
  Wie zich de ideale kandidaat voorstelt, komt al snel op de proppen met een complete lijst aan kwaliteiten en competenties. Natuurlijk zou het fantastisch zijn als de nieuwe collega aan al die eisen voldoet. Maar wees eens eerlijk: is dat reëel? En is het wel echt nodig? Wees je ervan bewust dat sommige kandidaten – en met name vrouwen – alleen reageren als zij aan álle functie-eisen voldoen. Met andere woorden: hoe langer jouw eisenlijst, hoe kleiner de vijver waarin je vist. En de arbeidsmarkt is al zo krap. Juist in deze tijden luidt ons advies: stel niet te veel eisen. Vijf is een mooi aantal, zeven is het absolute maximum wat ons betreft.

 8. Wees eerlijk
  Natuurlijk, je kunt werkzoekenden binnenhalen met de prachtigste verhalen. Maar stroken ze niet met de realiteit, dan is de kans groot dat nieuwe collega’s net zo snel weer vertrokken zijn als ze zijn binnengekomen. Als ze er al niet doorheen prikten bij het lezen van de tekst, natuurlijk. Wees daarom eerlijk. Elke baan heeft voor- en nadelen. Door ook de mindere kanten van het werk te benoemen, komen ook de mooie kanten geloofwaardiger over.

 9. Wees concreet en gebruik gewonemensentaal
  Lezers begrijpen én onthouden je boodschap beter als je schrijft in spreektaal. Dat betekent niet dat je geen vaktermen mag gebruiken. Je mag van een IT’er bijvoorbeeld best verwachten dat hij wezenlijke vaktermen uit de IT-wereld kent. Maar weet diezelfde IT’er ook wat bedoeld wordt met ‘ondersteuning bieden bij de uitvoering van diverse operationele processen’? Waarschijnlijk niet. Net zo min als de rest van Nederland. Maak je informatie concreet en gebruik woorden die je ook in een normaal gesprek zou hanteren.

 10. Vermijd clichés
  Bied jij ook een marktconform salaris, informele werksfeer, dynamisch team en volop uitdaging? Deze en vele andere nietszeggende clichés sieren nog steeds heel veel vacatureteksten. Wil je de lezer enthousiasmeren? Leg dan wat meer creativiteit aan de dag en leg in je eigen woorden uit hoe het eraan toegaat in jouw organisatie, liefst met voorbeelden. Uiteraard begint dit alles met het definiëren van jouw employer value proposition. Lees ook: ‘Proost op een (h)eerlijke en heldere EVP’.

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.