|| ||

Daar wordt aan de deur geklopt!

Roestvrij Taal 12 november 2014

Daar wordt aan de deur geklopt!

Sinterklaas geldt als een eigen naam en schrijven we dus met een hoofdletter. Dat geldt trouwens ook voor Zwarte Piet. En voor de Kerstman!

Toch zien we sinterklaas ook wel eens met een kleine letter. Is dat dan fout? Niet per se. Als je in een zin verwijst naar een willekeurig iemand die de rol van Sint speelt, dan kun je kiezen voor een kleine letter. Bijvoorbeeld in de zin: ‘Voor pakjesavond nodigen we een sinterklaas uit.’ Maar schrijft u in diezelfde zin Sinterklaas met een hoofdletter, dan maakt u zeker geen fout.

Volgens dezelfde taalregels spreken we dus ook van Zwarte Piet. Maar misschien gaat deze spellingsregel op de schop, nu er bij de intocht van 2014 in Gouda ook enkele kaas- en stroopwafelpieten meelopen. Want als die trend zich doorzet worden die benamingen misschien ook wel als ‘eigen naam’ gerekend. En dan is het dus Kaaspiet en Stroopwafelpiet.

Ook goed om te weten: u schrijft altijd een kleine letter als u het hebt over sinterklaasavond, het sinterklaasfeest, een sinterklaasgedicht of een vrolijk sinterklaasliedje en alle andere samenstellingen die met sinterklaas beginnen.

« terug naar het overzicht