|| ||

De sport van clichés

Roestvrij Taal 29 mei 2012

De sport van clichés

Geen lange, zwoele avonden op het terras aan een fris pilsje, niet van het ene pretpark naar het andere hoppen, en zeker niet wekenlang in een tentje op een bloedhete, Spaanse camping. Nee, deze zomer staat in het teken van sport! Het Europees Kampioenschap voetbal, direct gevolgd door de Tour de France, de start van weer een nieuw seizoen eredivisievoetbal en als heerlijk toetje natuurlijk de Olympische Spelen. En dan vergeten we voor het gemak Wimbledon maar even.

Ja, de zomer van 2012 is een echte sportzomer. En dat betekent dat de televisie niet meer op stand-by gaat, de radio op Radio 1 blijft afgestemd en online de laatste tweets en uitslagen bijgehouden worden. Want niets werkt per slot van rekening zo inspannend en ontspannend tegelijk als sport … kijken.

Sportverslaggeving
Het mag duidelijk zijn: de passieve sportliefhebber zit deze zomer op rozen, om maar eens een cliché te gebruiken. En als we het nu dan toch over clichés hebben; nergens komen deze zo vaak voor als bij sportverslaggeving. Daarbij spannen wielercommentatoren toch wel de kroon. Logisch ook, want probeer maar eens een saaie, acht uur durende wandeletappe vol te praten. Dan ontkom je er toch haast niet aan om gevleugelde uitdrukkingen als ‘het snot voor de ogen fietsen’, ‘de dood of de gladiolen’, en ‘hij hangt aan het elastiek’ te gebruiken.

Herkenbaar
Toch heeft het wel iets, die altijd terugkerende standaarduitdrukkingen. Er sluipt zo iets herkenbaars in het commentaar van de analisten. Neem nou wielerverslaggever Maarten Ducrot die zijn zin steevast begint met: ‘Kijk nou’, om vervolgens pas de demarrage of zware valpartij aan te stippen. Of voetbalcommentator Frank Snoeks, die tijdens het EK waarschijnlijk weer de peettante van die ene obscure Poolse invaller van naam kent, om eraan toe te voegen dat ze toevallig enorm goed kan kantklossen. Het zijn zo van die weetjes waar je natuurlijk helemaal niets aan hebt en die je alleen maar afleiden van waar het eigenlijk om gaat: de sportieve strijd.

Topprestaties
Strijd dus! Of, zoals de oude Romeinen al zeiden: ‘citius, altius, fortius’. En deze lijfspreuk van de Olympische Spelen geldt nu nog steeds. Nog altijd willen we sporters sneller, hoger en sterker zien presteren op weg naar hun felbegeerde gouden medaille. Mogen we van onze sportcommentatoren misschien dan ook topprestaties verwachten? Ze hebben immers al de leukste baan ter wereld: op de eerste rij bij de mooiste sportevenementen, en er nog voor betaald krijgen ook! Hoe dan ook, hun vertrouwde stemgeluid klinkt deze zomer weer in vele Nederlandse huiskamers. En omdat het om de sport gaat, nemen we die clichés en standaarduitdrukkingen graag voor lief.

« terug naar het overzicht