|| ||

Dikkeoliebollenverkoper

Roestvrij Taal 31 december 2014

Dikkeoliebollenverkoper

Bijna oud en nieuw! Hopelijk had u een mooi jaar en hebt u zin in 2015. Ja? Daar proosten we op. Pakt u even de kinderchampagnefleskoeler uit de vouwklepkeukenkast? 

U denkt nu misschien dat onze spatiebalk het niet doet. Maar in het Nederlands schrijven we samengestelde woorden zo veel mogelijk aan elkaar. Ook al leidt dat soms tot een bizar lang woord. Alleen wanneer er sprake is van klinkerbotsing, of wanneer er verwarring kan ontstaan, gebruiken we een koppelteken. Veel Nederlanders zijn bang voor het lezen of uitspreken van ellenlange woorden. Dit wordt gekscherend − schrik niet − hippopotomonstrosesquippedaliofobie genoemd. Wie hieraan toegeeft, kan bij het schrijven van woorden voorbijgaan aan een betekenisverschil. 

Kocht u bijvoorbeeld de appelbeignets bij de dikkeoliebollenverkoper of bij de dikke oliebollenverkoper? De eerste verkoopt alleen maar dikke oliebollen. De laatste niet per se, maar hij heeft waarschijnlijk wel veel van zijn product gesnoept. En u koopt uw vuurpijlen liever niet bij de gillende keukenmeidenverkoopster. Omdat een keukenmeid op zich geen vuurwerk is én om uw oren te sparen. Want de gillendekeukenmeidenverkoopster schreeuwt niet zo.

« terug naar het overzicht