|| ||

Is het nou tv’tje of tv-tje?

Roestvrij Taal 17 november 2015

Is het nou tv’tje of tv-tje?

Het verkleinwoord van tv schrijf je zo: tv’tje. En dus niet tv-tje. Deze regel geldt voor elke afkorting met een achtervoegsel zoals ‘tje’, ‘je’ en ‘er’. Dus schrijf je ook dvd’tje, sms’je en PSV’er.

Wanneer we een afkorting combineren met een zelfstandig naamwoord, ontstaat er een samenstelling. In dat geval gebruiken we juist wel een streepje: tv-toestel. Net zoals dvd-speler, sms-bericht en PSV-supporter. Want beide woorddelen zijn ook zelfstandig te gebruiken. 

Kom maar op met die uitzondering!
Deze regels zie je ook terug in woorden als 60+’er, 60+-pas, A4’tje en A4-formaat. Zijn er dan geen uitzonderingen op de regels? Natuurlijk wel! Want de achtervoegsels -achtig, -heid, -schap en -dom worden met een streepje aan een afkorting of cijfer gekoppeld. En niet met een apostrof. Dus: Het VN-schap roept 21 november uit tot ‘Werelddag van de Televisie’. Hopelijk komen er dan niet alleen maar RTL4-achtige programma’s op de buis. Want dan kiezen we voor een tv’loos weekend. Juist, tv’loos krijgt in de officiële spelling dan weer wel een apostrof. Het Witte Boekje houdt het op tv-loos.

« terug naar het overzicht