|| ||

‘Leden van de Staten-Generaal ...’

Roestvrij Taal 17 september 2014

‘Leden van de Staten-Generaal ...’

Vrijwel elke Nederlander weet het: op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. De editie van 2014 had een bijzonder tintje. Het was de tweehonderdste Prinsjesdag zoals we die nu kennen.

De naam Prinsjesdag bestaat zelfs nog wat langer. Aan het begin van de achttiende eeuw werd Nederland nog geleid door Stadhouders. Bij elke verjaardag van een familielid trokken Nederlandse kinderen (prinsjes) feestelijke kleding aan. Prinsjesdag was geboren! Vanaf 1814 werd de naam Prinsjesdag gebruikt in de betekenis zoals we nu kennen: als opening van een nieuw politiek jaar.

Sinds 1887 vindt Prinsjesdag plaats op de derde dinsdag van september. Voor die tijd was dit in oktober of november. De Gouden Koets trok voor het eerst in 1903 door de straten van Den Haag. Een jaar later werd de Troonrede voor de eerste keer voorgelezen in de Ridderzaal. Daarvoor gebeurde dit in de balzaal van de Tweede Kamer.

Ons staatshoofd leest de Troonrede voor. Koning Willem-Alexander beleefde zijn primeur op 17 september 2013. In de Troonrede blikt de koning terug op het afgelopen jaar en kondigt hij de politieke plannen en maatregelen aan. Wilt u nog eens teruglezen wat er dit jaar in de Troonrede stond? Dat kan! Hier vindt u de Troonrede van de tweehonderdste Prinsjesdag.

« terug naar het overzicht