|| ||

U mag het 'appen'

Roestvrij Taal 11 juli 2013

U mag het 'appen'

Na de tamtam, rooksignalen, de postduif en de Pony Express, betekenden de telex en het telegram een hele vooruitgang voor het bezorgen van berichten. Want de postduif viel nogal eens ten prooi aan hongerige katten, en de Pony Express aan begerige bandieten. Al snel raakte de moderne mens gewend aan het gemak van een professioneel telecommunicatienetwerk. Sterker nog … tegenwoordig lijkt niemand meer zonder te kunnen. Maar wat is de houdbaarheid van al die diensten?

We mailen, sms’en en whatsappen wat af met z’n allen. Vooral WhatsApp verwerkt dagelijks heel wat berichten. In juni werd het recordaantal van 27 miljard berichten in één etmaal behaald. 27 miljard! Hoeveel postduiven zouden daarvoor nodig zijn geweest? Goed nieuws voor de bedenkers van deze chatdienst, maar minder leuk voor de telecombedrijven. Zij zien hun sms-inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De een zijn dood …
Het is logisch dat elke nieuwe ontwikkeling ten koste gaat van een andere dienst. Wat WhatsApp aanrichtte voor de niet eens zo verouderde Short Message Service, zagen we eerder al gebeuren. Telegrafie verving de postruiter, de telefoon won het in populariteit van morseboodschappen. En het versturen van het allereerste e-mailbericht in 1971 markeerde het begin van het einde van het faxapparaat.

Ander medium?
De vraag hoe lang we nog gebruikmaken van e-mail en WhatsApp lijkt dan ook gerechtvaardigd. Misschien communiceren we over een jaar wel voornamelijk via Facebook of Google Hangouts. Of is er tegen die tijd weer een ander medium leidend? Wie het weet mag het zeggen … of ‘appen’, of linkedinnen, of mailen, of twitteren of whatever.

« terug naar het overzicht