Vacatures: genderneutraal of juist niet?

5 december 2017 door Kittie Spierings

Of het nou gaat om geslacht, culturele achtergrond, religie, leeftijd of seksuele voorkeur: diversiteit in je team helpt je organisatie beter te presteren. Want bedrijven met een divers personeelsbestand zijn creatiever, innovatiever, productiever en aantrekkelijker, zo is bewezen. Dus zoek je bij een vacature die missing link. Maar hoe doe je dat? Hoe spreek je in je vacaturetekst een specifieke doelgroep aan? In dit blog concentreren we ons op het aanspreken van vrouwen of juist mannen.

Als we spreken over diversiteit in teams, gaat het in veel gevallen vooral over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Simpelweg omdat die nog heel vaak scheef is. Daarom wordt bij vacatures vaak gericht gezocht naar een vrouw of juist een man. Terwijl de maatschappelijke trend juist voorschrijft om mensen niet langer in die hokjes te plaatsen. Genderneutraliteit staat zelfs als thema in het nieuwe regeerakkoord. Tal van bedrijven haken hierbij aan. Zo begroet de NS het publiek voortaan met ‘beste reiziger’, verdwijnen de man- en vrouwicoontjes steeds vaker van openbare toiletten en zien we op kinderkleding van Hema geen geslachtsaanduidingen meer. 

Wat mag wel en wat mag niet?

Ondanks al die initiatieven om mensen zo veel mogelijk genderneutraal te benaderen, bestaat er nog steeds een verschil tussen mannen en vrouwen. En dus kun je als organisatie heel specifiek op zoek zijn naar een man of juist een vrouw. Mag je dit expliciet vermelden in je vacaturetekst? Nee. Je mag wel aangeven dat je ‘vrouwen (of mannen) uitdrukkelijk uitnodigt om te solliciteren’, maar het moet duidelijk zijn dat de vacature voor iedereen openstaat. Inclusief werven noemen we dat. Tegelijkertijd kun je er met je tekst wel degelijk voor zorgen dat vooral het ene geslacht zich aangesproken voelt.

Functietitel (m/v)

Laten we beginnen met de functietitel van je vacaturetekst. Die speelt natuurlijk een belangrijke rol; hij springt als eerste in het oog en er wordt veel op gegoogeld. De toevoeging (m/v) zien we tegenwoordig steeds minder vaak. Iemand op voorhand uitsluiten mag tenslotte sowieso niet. Een genderneutrale functietitel is nu de norm. Vergelijk de volgende functietitels maar eens:

  • vroedvrouw – verloskundige
  • secretaresse – administratief medewerker
  • zuster – verpleegkundige
  • gymleraar – gymdocent

Het mag duidelijk zijn dat de titels in het linkerrijtje niet meer gepast zijn. Tegelijkertijd kun je met de keuze voor de functietitel wel degelijk subtiel richting een bepaalde sekse sturen zonder de regels te schenden. Wat denk je: zou een vrouwelijk administratief medewerker sneller reageren op een vacature voor ‘administratief medewerker’ of voor ‘administratief medewerk(st)er’? En als je een vrouwelijke gymdocent zoekt, kun je dan beter adverteren met ‘gymdocent gezocht’ of ‘gymdocent(e) gezocht’?

Eisen en competenties

Natuurlijk biedt een goede vacaturetekst nog veel meer kansen om jouw kandidaat te vinden. Bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van functie-eisen die gelden als typisch mannelijk of juist vrouwelijk, en zorgvuldig de juiste competenties te kiezen. Ook taalgebruik en woordkeuze spelen een rol. Benieuwd hoe je hier goed mee omgaat? En hoe je op subtiele maar doelgerichte wijze werft voor een divers team? Neem contact op met Roestvrijtaal of houd onze blogs in de gaten. In een volgend blog gaan wij in op mannelijk en vrouwelijk taalgebruik. 

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.