|| ||

Vijf tips voor jouw sintgedicht!

Roestvrij Taal 01 december 2015

Vijf tips voor jouw sintgedicht!

Volgens velen de leukste avond van het jaar: pakjesavond! Maar voordat het zover is, hebben veel mensen last van slapeloze nachten. Van de spanning, of van de dichtstress.

Zie jij van het dichten ook een beetje pips?
Lees dan hieronder onze tips!

 1. Bedenk eerst waarover je wilt dichten.
  Voor wie is het gedicht bedoeld? En wat wil je over die persoon vertellen? Schrijf eerst wat kernwoorden op papier. Denk daarbij aan hobby’s, eigenaardigheden of bijzondere momenten uit het afgelopen jaar. Dat geeft je al meteen een bak inspiratie.
   
 2. Inhoud is belangrijker dan het rijmschema.
  Staar je niet blind op een vast rijmschema. Dat beperkt je in je mogelijkheden. Sterker nog: liever een leuke, originele tekst dan een standaardrijmpje. Wel belangrijk is het metrum. Lees daarom elke alinea hardop voor aan jezelf. Dan merk je direct of de zinnen ‘lekker lopen’.
   
 3. Vermijd de geijkte dichtregels.
  Durf origineel te zijn! Je scoort als je standaardteksten vermijdt. Kom dus niet aan met: ‘Sinterklaas zat te denken, wat hij jou toch eens kan schenken’. Kost je wat meer moeite, maar zo ziet de ontvanger dat je je best voor hem hebt gedaan.
   
 4. Eindig elke zin met een makkelijk rijmwoord.
  Het ene rijmwoord is het andere niet. Op sommige woorden rijmt nu eenmaal meer dan op andere woorden. Neem herfst als bekend voorbeeld. Kleine kans dat je daarop een rijmwoord vindt. Terwijl dak al snel rijmt op smak, wrak, plak, kwak, zak en strak. Daar kun je vast mee uit de voeten.
   
 5. Zorg voor een (over)dosis humor.
  Misschien wel de belangrijkste tip: neem het dichten niet te serieus. Houd het luchtig en probeer er een beetje humor in te brengen. Met een luchtige ondertoon kun je namelijk nét even wat beter die ene vervelende eigenschap van jouw slachtoffer benoemen. En zeg nou zelf … daar is het bij zo’n sinterklaasgedicht toch om te doen?

Dus wees niet te bang om gewoon te dichten,
Dan zorg je al snel voor blije gezichten.

« terug naar het overzicht