|| ||

Wanneer is het tijd voor lentekriebels?

Roestvrij Taal 18 maart 2015

Wanneer is het tijd voor lentekriebels?

Bij ons start de lente dit jaar op vrijdag 20 maart, exact om 23.45 uur, als de zon precies boven de evenaar staat. We hebben het dan wel over de astronomische lente. Want de meteorologische lente begint om praktische en klimatologische redenen elk jaar op 1 maart.

De lente begint elk jaar als de dag ongeveer even lang duurt als de nacht. Deze astronomische lente viel vroeger vaak op 21 maart, maar inmiddels is dat moment al een dag eerder. Sterker nog: alle komende jaren tot en met 2101 begint de astronomische lente op 20 en niet op 21 maart.

Na de eerste lentedag worden de dagen langer. Dat verklaart ook direct de naam van dit jaargetijde. Want die naam komt voort uit het Germaanse woord voor ‘lengen’.

Overigens is er dit jaar nog een ander bijzonder meteorologisch fenomeen aan de hemel te bewonderen. Want als het vrijdag 20 maart ’s ochtends niet al te bewolkt is, zien we in Nederland tussen 09.30 en 11.48 uur een gedeeltelijke zonsverduistering.

De lente eindigt als de zon de hoogste stand boven de horizon bereikt. De langste dag is dit jaar op 21 juni. Die dag start bij ons de zomer om 18.38 uur. De meteorologische zomer is dan al begonnen, want die datum ligt vast op 1 juni.

« terug naar het overzicht