|| ||

Wat viert Amerika met Thanksgiving Day?

Roestvrij Taal 26 november 2014

Wat viert Amerika met Thanksgiving Day?

In de Verenigde Staten wordt Thanksgiving Day elke vierde donderdag in november gevierd. Het is een van de belangrijkste nationale feestdagen van het jaar.

Het is gebruikelijk dat families bij elkaar komen om samen Thanksgiving Day te vieren. Vanwege de vaak grote afstanden die gezinnen daarvoor moeten afleggen, is ook de vrijdag erna meestal een vrije dag. Deze dag wordt dan massaal aangegrepen om de eerste kerstinkopen in huis te halen. Voor winkeliers is deze ‘zwarte vrijdag’ de drukste dag van het jaar en betekent een flinke impuls voor de omzet.

Thanksgiving Day ontstond in de 17e eeuw. Nadat de oogst van de eerste Europeanen die zich in Amerika vestigden mislukte, kon er na hulp van indianen in november alsnog worden geoogst. Ook nu nog wordt Thanksgiving Day gevierd om dankbaarheid te tonen voor alle goede dingen in het afgelopen jaar.

Het Thanksgiving diner neemt daarbij een belangrijke plek in. Met kalkoen als onbetwist hoofdgerecht. Heel wat kalkoenen belanden met Thanksgiving Day op de eettafel. Behalve de nationale Thanksgiving kalkoen; die krijgt gratie van de president zelf. Naast kalkoen ontbreken ook aardappelpuree, sperziebonen en pompoentaart zelden op het menu.

« terug naar het overzicht