Een vacature-intake met Roestvrijtaal: wat kun je verwachten?

26 september 2022 door Marlon Wissing

Aan de lopende band houden wij ze: vacature-intakes. Maar voor jou is het misschien wel de eerste keer dat je geïnterviewd wordt voor een vacaturetekst. Het is logisch als je nog vragen hebt. Wat is de bedoeling van zo’n intake? Moet je iets voorbereiden? Welke vragen kun je verwachten? Hieronder lees je waarom deze intake belangrijk is en hoe wij te werk gaan.

Waarom een vacature-intake?

De best passende kandidaat aantrekken: dat is het doel van een vacaturetekst. Hiervoor is het belangrijk dat de tekst wervend, concreet en kandidaatgericht is. De arbeidsmarkt is tenslotte krap en de ideale kandidaat kan overal terecht. Door mee te werken aan de intake help je ons om de juiste informatie te verzamelen. Op basis hiervan schrijft de tekstschrijver vervolgens een optimale vacaturetekst die een goed beeld geeft van de baan én de ideale kandidaat verleidt om te reageren.

Hoelang duurt een vacature-intake?

Gemiddeld duurt zo’n gesprek een halfuur tot drie kwartier. Is het een complexe, nieuwe of erg moeilijk vervulbare functie, dan kan het soms wat langer duren.

Deze tijdsinvestering betaalt zich terug. Door een optimale vacaturetekst ben je straks namelijk minder tijd kwijt met:

  • Het afwijzen van ongeschikte kandidaten; een goede tekst preselecteert.
  • Het verduidelijken van de vacature aan sollicitanten; een goede tekst spreekt voor zich.
  • Het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden; als je daar transparant over bent, weten kandidaten al vooraf waar ze aan toe zijn.
  • Het opnieuw uitzetten van een vacature omdat de eerste ronde geen (goede) kandidaten opleverde; een goede tekst spreekt direct de juiste doelgroep aan.
  • Het opnieuw opstarten van het wervingsproces omdat de aangenomen medewerker niet de juiste verwachtingen had van de baan of toch niet bij de organisatie bleek te passen; een goede tekst is eerlijk en duidelijk.

In een intake verzamelt de tekstschrijver alle informatie die nodig is om de ideale kandidaat te enthousiasmeren.

Welke vragen kun je verwachten?

Elke baan is anders en elke intake dus ook. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan vragen als:

  • Hoe omschrijf je deze baan in je eigen woorden?
  • Waarvoor is deze persoon precies verantwoordelijk?
  • Welke projecten of uitdagingen zijn er op dit moment?
  • Wat is het leukste aan deze baan?
  • Hoe ziet het team eruit? Denk aan omvang en samenstelling, maar ook aan de manier van samenwerken en werksfeer.
  • Welke groeimogelijkheden of andere ‘bonussen’ maken dit werk interessant?
  • Wie is realistisch gezien de ideale kandidaat?
  • Wat gaat er mis als deze vacature niet wordt ingevuld?
  • Welke wensen heb je voor de vacaturetekst?

In het gesprek komen vast ook andere vragen aan bod. Maar het is goed om alvast over bovenstaande vragen na te denken. Zo benutten we de tijd efficiënt en leggen we samen de basis voor een succesvolle werving.

Ik heb me niet voorbereid, is dat erg?

Negen van de tien keer komen we er tijdens het gesprek wel uit. Maar bedenk wel: hoe concreter jouw input, hoe beter de vacaturetekst. Weet jij goed wat voor collega je zoekt en wat de functie leuk, uniek of bijzonder maakt? Dan zie je dat straks ook in de tekst terug!

Hoe concreter jouw input, hoe beter de vacaturetekst wordt.

Kies voor een optimale vacaturetekst

Ga je voor ons pakket Optimaal, dan is een vacature-intake standaard inbegrepen. Oók als je zelf al wat op papier hebt. Een intake helpt ons in dat geval om de juiste zaken te benadrukken en de ideale kandidaat te enthousiasmeren voor de baan. Je bent zo verzekerd van een nóg betere en meer doelgroepgerichte vacaturetekst.

Meer weten over de vacature-intake?

Stel je vraag aan Floris of Anja via vacaturetekst@roestvrijtaal.nl.

Marlon Wissing, tekstschrijver
Over de auteur: Marlon Wissing, tekstschrijver

Deze woordkunstenaar maak je niet gek. Heeft een paspoort vol interessante stempels én een abonnement op de bibliotheek. Inspiratie genoeg dus.