Vacaturechecklist

24 januari 2020 door Kittie Spierings

Zelf een wervende vacaturetekst schrijven? Gebruik deze handige checklist met 10 praktische tips!

  1. Vindbare functietitel
    Wil je dat je vacaturetekst online überhaupt wordt gevonden, dan is het van belang om goed na te denken over de titel van de functie. Op welke termen zoekt een kandidaat? Een ‘administratieve duizendpoot’ is misschien wel wat je zoekt, maar een vacature met deze titel duikt niet snel op in de zoekresultaten.

  2. Wervende introtekst
    Hoe prikkel je de lezer om door te lezen? Niet met algemene informatie over het bedrijf. Daar is verderop in de vacaturetekst alle gelegenheid voor. Wel door de uitdagingen te benoemen die hem of haar te wachten staan. Verplaats je in de kandidaat: waarom zou iemand nou juist deze baan willen?

  3. Heldere functieomschrijving
    In heldere bewoordingen – en vooral niet te abstract of te technisch – schets je hier een reëel beeld van de functie. Maak de functieomschrijving vooral niet te lang, maar ook zeker niet te kort. De ideale lengte? Dat hangt helemaal van de inhoud van de functie af. Soms heb je in zes regels al de belangrijkste taken beschreven. Bij een uitgebreider takenpakket heb je wellicht nog één of twee alinea’s nodig.

  4. Duidelijke functie-eisen
    Waar moet je nieuwe collega aan voldoen? Vermeld duidelijke functie-eisen en wees zo concreet mogelijk. En realistisch, niet te vergeten. Iedereen zoekt naar het schaap met de vijf poten, maar de kans is groot dat je mensen afschrikt met je eisen. Heb jij een lijst met twintig punten? Vraag je dan eens af of de kandidaat echt over al deze eigenschappen en competenties moet beschikken.

  5. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
    Wat maakt dat mensen graag bij jouw organisatie willen werken? Zijn het de flexibele  werktijden? Het opleidingsbudget of abonnement op de sportschool? Een goed salaris is fijn, maar aantrekkelijke (secundaire) arbeidsvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Benoem deze daarom zeker in je tekst.

  6. De toekomstige werkplek
    De lezer van jouw vacaturetekst wil zich graag een beeld vormen van de organisatie en de afdeling. Dit is jouw kans om je organisatie in de spotlight te zetten. Waarin zijn jullie onderscheidend? Voor welke uitdagingen staan jullie? En met wie gaat de nieuwe collega samenwerken?

  7. Benoem de bijzonderheden
    Informatie over de selectieprocedure, eventuele assessments of inwerktrajecten benoem je kort en krachtig, bijvoorbeeld onder het kopje Bijzonderheden. Is er sprake van onregelmatigheidsdiensten of moet er bij indiensttreding een verklaring worden overlegd? Ook dat vermeld je hier.

  8. Meer weten?
    Een toelichting op de werkzaamheden, een verduidelijking van de functie-eisen of meer informatie over de organisatie; zorg dat een kandidaat zijn of haar vragen kan stellen via telefoon of e-mail. Vermeld ook de naam en functie van de contactpersoon.

  9. Goede call-to-action
    Je vacaturetekst is van a tot en met z gelezen. Mooi, dat betekent dat je de interesse hebt gewekt van misschien wel je nieuwe medewerker. Maar nu die sollicitatiebrief nog in je mailbox zien te krijgen. Een goede sollicitatiebutton op je website met bijvoorbeeld de tekst ‘Solliciteer direct’ doet wonderen. Vermeld bovendien duidelijk tot wanneer de lezer kan solliciteren.

  10. Uitnodigende schrijfstijl
    Vacaturetekst klaar? Als je de inhoud op orde hebt, kijk dan nog eens kritisch naar je schrijfstijl. Is de tekst uitnodigend? Denk je dat de lezer zich aangesproken voelt? En sluit de tekst aan bij wat je als organisatie wilt uitstralen? De inhoud kan nog zo goed zijn; als de schrijfstijl niet aanspreekt is de kans groot dat de lezer je vacature links laat liggen. Natuurlijk kun je voor de eindredactie ook bij ons terecht. Maak gebruik van pakket Taal.

Over de auteur: Kittie Spierings, directeur-eigenaar

Drijvende kracht achter Roestvrijtaal. Begon in 2004 op een zolderkamer. Haar motto: we doen het goed of we doen het niet.