|| ||

Het Roestvrij Taal Boekenpanel

Roestvrij Taal 13 september 2018

Het Roestvrij Taal Boekenpanel

Bij Roestvrij Taal zijn we dol op taal. En dus op boeken. We lezen wat af met zijn allen, en tijdens onze vakanties nog nét wat meer dan anders. En of dat nou in een hangmat onder de zinderende Franse zon of onder de tentluifel in een regenachtig Zeeland was: we genoten van de verschillende verhalen. Wat waren onze favoriete boeken deze zomer?

Marlon las Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili
“Na het lezen van dit epos krijg je zin om net als hoofdpersoon Nitsa je eigen familiegeschiedenis op te tekenen en allerlei verborgen verhalen te ontrafelen. Via de levens van acht generaties neemt Nino Haratischwili je mee op een wervelende, bijna 1.300 pagina’s tellende tijdreis door Georgië. Een land van wijn en bergen. Van gastvrijheid en onderdrukking. En van schurken en chocolatiers. Kortom: een reis waar je na afloop nog heel lang heimwee naar hebt.”

Danny las De veertiende kolonie van Steve Berry
“Feit of fictie? Steve Berry verstaat als geen ander de kunst om de geschiedenis een spannende twist te geven. Van een Amerikaans complot uit 1812 om Canada te veroveren tot de nasleep van de Koude Oorlog; inclusief vergeten mobiele atoomwapens uit de Sovjetperiode. Een verhaal vol historie en actie, geschreven in de lijn van Dan Brown. Maar dan beter.”

Dafne las Laat niet los van Harlan Coben 
“Heel eerlijk gezegd was ik schrijver Harlan Coben uit het oog verloren. Dankzij een reisgenoot die mij zijn uitgelezen exemplaar gaf, heb ik mijn liefde voor deze Amerikaanse thrillerauteur weer hervonden. Waarschuwing: dit verhaal waar politieman Nap Dumas vijftien jaar na de vermissing van zijn ex-vriendin en tweelingbroer op zoek gaat naar de waarheid, grijpt je vanaf de eerste pagina en laat je vervolgens niet meer los. Coben weet precies hoe hij zijn lezers moet blijven verrassen. Net op het moment dat je denkt te weten hoe het zit, neemt het verhaal een compleet andere wending.”

Rachelle las De Oorsprong van Dan Brown
“Het wordt misschien voorspelbaar, maar daarom niet minder spannend: belangrijke wetenschapper lokt professor Robert Langdon naar een kunstzinnige stad en laat hem samen met een mooie mysterieuze vrouw een kunstpuzzel oplossen. O ja, en natuurlijk redt hij de wereld. In De Oorsprong staan Spanje, Gaudí, religie én een beangstigende supercomputer centraal. Wat zo knap is: Dan Brown zet je toch telkens weer aan het denken. Dit keer over grote vragen als: waar komen we vandaan en, misschien nog belangrijker, waar gaan we naartoe?”

Lotte las Zondagskind van Judith Visser
“Ik ben al fan van Judith Visser sinds ze begon met schrijven. Haar eerdere thrillers verslond ik binnen een dag. Ook haar nieuwste boek, een autobiografische roman over opgroeien met het Syndroom van Asperger, las ik in één ruk uit. Als moeder van een zoon met deze vorm van autisme was het verhaal voor mij een en al (h)erkenning. Ontroerend, met een lach en een traan. Vlot, beeldend en grappig, maar vooral prachtig puur geschreven. Een mustread voor iedereen die met kinderen werkt en van kinderen houdt!”

Floris las Dark Matter van Blake Crouch
“We maken elke dag keuzes die ons leven beïnvloeden. Maar wat als elke keuze die je maakt - en het pad dat je daarmee bewandelt - zorgt voor een alternatieve versie van jezelf in een parallelle wereld? En wat als je toegang hebt tot die werelden en spijt krijgt van je keuzes? Schrijver Blake Crouch neemt je in deze speculatieve thriller mee in een verhaal waar kwantumfysica en een multiversum centraal staan. Dat laatste klinkt misschien wat droog, maar dat is het zeker niet. Een spannend, ingenieus en vlot boek met verrassende wendingen, waarbij je je aandacht soms goed moet vasthouden. En eentje met een origineel en verrassend slot!”

Kittie las Hay, biografie van de grootste rockster van Nederland van Sander Donkers
“Hij is natuurlijk het enfant terrible van de Nederlandse muziekwereld, Barry Hay. Maar achter die donkere zonnebril gaat veel meer schuil dan veel mensen denken. Sander Donkers weet het tumultueuze leven van Barry Hay op fenomenale wijze te beschrijven. Vol humor ook. Een aanrader.”

Tjanne las De familiereünie van Tatiana de Rosnay
“Een verhaal dat je grijpt. Onheilspellend van begin tot eind. Plaats van handeling is Parijs, waar het non-stop regent. De Seine dreigt te overstromen en uiteindelijk lopen daadwerkelijk enkele delen van de stad onder water. Een dreigende setting die als rode draad door het hele boek loopt. En die familiereünie van de hoofdpersonen valt, ook om andere redenen dan de overstromende Seine, flink in het water.”

Jeannine las De woestijn van de tartaren door Dino Buzzati
“‘Dit was de dag waarnaar hij jaren had uitgekeken, het begin van zijn eigenlijke leven.’ Vol hoop en enthousiasme, deze zin op de eerste bladzijde. Maar al snel dringt de treurigheid ervan tot je door. Hoog in de bergen, in een afgelegen fort, droomt de jonge luitenant Giovanni Drogo over zijn glorieuze toekomst. Binnenkort zal hij ontsnappen aan de sleur en routine, en begint zijn roemrijke carrière en schitterende leven. Maar … wanneer eigenlijk? Een beklemmend en – hoewel geschreven in 1938 – lekker lezend boekje, dat me weer even deed realiseren dat we ons maar al te vaak vastklampen aan de toekomst en het doel van ons leven. En dat we vooral niet moeten vergeten dat leven ‘nu’ is.”

« terug naar het overzicht