|| ||

Stemwijzer vs. Stemtinder

Roestvrij Taal 04 maart 2015

Stemwijzer vs. Stemtinder

In zijn programma Zondag met Lubach introduceerde Arjen Lubach een nieuwe kieswijzer: Stemtinder. Gebaseerd op de bekende dating-app Tinder swipe je de kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen naar links of rechts.

Verwacht geen politiek getinte vragen als u Stemtinder raadpleegt, maar foto’s van enkele kandidaten van de grootste deelnemende partijen. Klaar met keuren en swipen? Dan rolt de partij eruit die voor u het meest 'aantrekkelijk' is.

In een week tijd werden via Stemtinder meer dan 100.000 stemadviezen afgegeven. Reden genoeg voor enkele ijdele kandidaten om bij de bedenkers van Stemtinder een nieuwe foto aan te leveren. Afgelopen zondag werd in Zondag met Lubach de voorlopige tussenstand bekendgemaakt. Daaruit bleek dat vrouwen verreweg de meeste ‘likes’ binnenhalen. De eerste mannelijke kandidaat stond pas op plaats 37. Opmerkelijk, want slechts een derde van de foto’s op Stemtinder zijn van vrouwelijke kandidaten.

Na 18 maart weten we of de adviezen van Stemtinder overeenkomen met de werkelijke verkiezingsuitslag. Misschien weten we dan ook of de gemiddelde Nederlander stemt vanuit politieke overtuiging van een partij, of stiekem toch op het gezicht van het poppetje op de lijst. Of, zoals Arjen Lubach het zelf zegt: “Kiezers stemmen volgens mij vooral op iemand vanwege zijn of haar betrouwbare uitstraling.”

Zelf Stemtinderen

« terug naar het overzicht