Een sterke vacaturetemplate: wat staat erin (en wat niet)?

17 maart 2023 door Robin Verhof

Het is nogal een uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt: jouw ideale kandidaat verleiden om te kiezen voor een baan bij jouw organisatie. Het succesvol werven van nieuw talent staat of valt met tal van aspecten. Een van de meest onderschatte? Een doeltreffende vacaturetemplate. Dit vooraf bepaalde format biedt je houvast bij het schrijven van aantrekkelijke vacatureteksten. In dit artikel lees je meer over de voordelen en inhoud van een sterke template.

Wat is een vacaturetemplate?

Je kunt een template zien als een sjabloon voor je vacaturetekst. Hierin staan de opbouw, tussenkoppen en standaardteksten van de vacatures vast. Vaak bevat de template een wervende intro, omschrijving van de baan, eisen aan de kandidaat én natuurlijk het aanbod aan de toekomstige collega. Maar ook informatie over het team, de werksfeer en de sollicitatieprocedure. Benieuwd naar voorbeelden? Bekijk de templates die wij ontwikkelden voor bijvoorbeeld gemeente Maashorst en Outbirds.

Versterk je employer brand

Voor veel kandidaten op de arbeidsmarkt is de vacaturetekst nog altijd de eerste kennismaking met je organisatie. Belangrijk dus om ze mee te nemen in de mooie en unieke kanten van een baan bij jouw organisatie. Een goede template ademt je waarden als werkgever, waardoor je je onderscheidt van je concurrenten op je arbeidsmarkt. Ook creëer je hiermee eenheid en herkenbaarheid in je vacatureteksten. Zo draagt een sterke template bij aan je employer brand. Kortom: een goede basis om steeds opnieuw een positieve indruk achter te laten op potentiële nieuwe medewerkers! Bovendien bieden de vaste onderdelen in de template houvast bij het schrijven, waardoor je sneller én gemakkelijker een wervende vacaturetekst opstelt.

“Met een sterke template onderscheid je je als werkgever en maak je indruk op potentiële nieuwe medewerkers.”

Opbouw van de template

Hoe de ideale template eruitziet? Dat is voor elke organisatie anders en onder andere afhankelijk van je gewenste uitstraling als werkgever. Maar ook van je doelgroep, de pullfactoren die daarbij horen en de praktische mogelijkheden binnen je organisatie. Denk hierbij aan het recruitmentsysteem of ATS dat je gebruikt en de beschikbaarheid en schrijfkwaliteiten van de medewerkers die de vacatureteksten gaan opstellen.

In zeven stappen naar een unieke template

Je herkent een sterke vacaturetemplate aan een doordachte opbouw die aansluit bij je doelgroepen en hun drijfveren. En aan koppen en teksten die je unieke werkgeversbelofte kracht bijzetten. Daarnaast zorg je met een onderscheidende opmaak dat je template opvalt tussen andere vacatures. Natuurlijk denken we ook aan de functionaliteit: het is belangrijk dat je medewerkers er goed mee kunnen werken en dat de template aansluit bij je processen en systemen. Zeker weten dat je in één keer goed zit? Laat ons jouw template ontwikkelen. Samen brengen we je unieke propositie als werkgever in kaart, waarna wij in zeven stappen een unieke template voor je ontwikkelen. Een template waarmee jij direct het verschil maakt in de strijd om nieuw talent.

Meer weten over onze templatetrajecten?

Stel je vraag aan onze projectmanager Bas via bas@roestvrijtaal.nl of 0413 248 900.

Over de auteur: Robin Verhof, tekstschrijver

Focus, betrokkenheid en liefde voor natuur kenmerken onze ‘Freek Vonk’. Geen enkel dier ontsnapt aan haar scherpe oog. Zit op kantoor gelukkig met haar rug naar het vlinderbehang.