Is jouw vacature klaar voor Google for Jobs?

17 april 2019

Google for Jobs is sneller in Nederland dan je misschien denkt! Het zit er dik in dat deze nieuwe banenzoekmachine al voor de zomer up and running is in ons landje. Pak daarom onze checklist erbij om te kijken of jouw vacature voldoet aan de eisen van Google. O, en we leggen ook uit hoe je jouw vacature vast ‘undercover’ kunt vinden in deze zoekmachine. 

Nog nooit van Google for Jobs gehoord? Niet erg. We vatten kort voor je samen wat het is, zodat je klaar bent voor de (zeer nabije) toekomst.

Wat is Google for Jobs?

Google kennen we allemaal. De zoekmachine lanceerde in mei 2017 Google for Jobs in de Verenigde Staten en sindsdien is het uitgerold in meerdere landen, waaronder Brazilië, Zuid-Afrika en Engeland. Simpel gezegd is het een vacaturezoekfunctie in Google, waarbij de beste matches voor de werkzoekende bovenaan komen te staan. Het gaat hier dus echt om de banen die het best bij de kandidaat passen, niet om de werkgevers die het meeste geld voor de advertentie hebben betaald. Google kijkt bijvoorbeeld naar het type baan dat je zoekt, of dit part- of fulltime is en de reisafstand. 

Hoe zorg je er nu voor dat jouw vacature goed scoort? 7 tips!

 1. Zorg voor een aantrekkelijke vacaturetekst
  Vacatureteksten zijn straks compleet zichtbaar in Google for Jobs. Je hoeft dus niet op een link te klikken om de hele tekst te lezen. Alle vacatureteksten worden dus in dezelfde omgeving getoond, of ze nu van een toonaangevend uitzendbureau of van de slager om de hoek zijn. Een gelikte ‘werken bij’-site maakt geen verschil. De tekst is wat je ziet, en die moet het dus doen! Lees in ons blog ‘10 tips voor vacatureteksten schrijven‘ hoe je jouw tekst laat opvallen tussen die duizenden andere.

 2. Geef jouw vacature een duidelijke functietitel
  Google doet niet zo moeilijk. Google wil gewoon duidelijkheid. Dus, weg met de ‘salestijgers’ en ‘backofficetoppers’. Dit zijn gewoon verkopers en administratief medewerkers. Zorg dat jouw tekst ook zo’n logische titel heeft. Check Google Trends om uit te vinden op welke titel de meeste mensen zoeken. Lees ook ‘Gezocht: pakkende functietitel voor je vacaturetekst‘.

 3. Gebruik relevante keywords
  Nu je die duidelijke titel hebt gevonden is het belangrijk deze ook te noemen in de eerste alinea van je vacaturetekst. Maar … overdrijf niet! Gebruik in je tekst niet tig keer hetzelfde woord, dit straft Google af. Verder is het goed om synoniemen te gebruiken, ook weer zonder te overdrijven natuurlijk. Google legt namelijk verbanden. Dit alles doe je om je online vindbaarheid (SEO) te verbeteren, zodat de juiste kandidaat jou zo snel mogelijk vindt.

 4. Beschrijf alle belangrijke data
  Google filtert een aantal belangrijke onderwerpen uit je tekst. Staan deze onderwerpen er niet in? Dan is de kans aanwezig dat je tekst niet in Google for Jobs verschijnt, omdat Google je niet kan ranken. Zorg ervoor dat je vacaturetekst sowieso de volgende gegevens bevat: een duidelijke functietitel, bedrijfsnaam, adres en de datum waarop de vacature is geplaatst. Daarbij is het van belang dat deze gegevens ook aan de ‘achterkant’ van je website – de technische kant – goed vermeld staan, zodat Google je snapt.

 5. SALARIS!
  Euro’s graag! Voor Google is het superbelangrijk dat het salaris in de vacature vermeld staat. Een bepaalde bandbreedte is ook prima. Vul je helemaal geen salaris in? Dan verzint Google dit zelf op basis van vergelijkbare vacatures. En je daalt ook nog eens in de ranking. Redenen genoeg om gewoon dat salaris in te vullen.

 6. Verleid en inspireer
  Hoogste tijd om afscheid te nemen van de saaie intro’s! Hoewel de hele vacaturetekst in Google for Jobs staat, ziet de lezer in eerste instantie alleen het eerste gedeelte, pak ‘m beet tien tot vijftien zinnen. De rest wordt pas zichtbaar als je op ‘Read more’ klikt. De eerste zinnen zijn dus ook meteen de belangrijkste. Zorg daarom voor een pakkende intro die meteen de aandacht trekt en uitnodigt om verder te lezen. Goede tips voor een wervende intro vind je in ons blog ‘Hoe begin je een vacaturetekst? Do’s en don’ts‘.

  Vervolgens is het natuurlijk de kunst om de aandacht ook in de rest van de vacaturetekst vast te houden. In de eerste plaats omdat je de ideale kandidaat wilt verleiden om te reageren. Maar er is nog een goede reden. Een langere gemiddelde leestijd heeft namelijk een positieve invloed op je ranking. Het belang van een boeiende tekst neemt dus alleen maar toe!

 7. Schrijf voor je ideale kandidaat
  Natuurlijk, Google pleasen is belangrijk. Maar het allerbelangrijkste is dat je het je lezer naar de zin maakt. Zorg voor een aantrekkelijke en vlot leesbare tekst die een goed beeld geeft van de baan en de organisatie. Breng de pullfactoren goed onder de aandacht. En stem je toonzetting af op je ideale kandidaat. Het mooie is dat Google de afgelopen jaren steeds slimmer is geworden. Trucjes leveren je weinig op en worden zelfs bestraft. In het algemeen geldt: hoe relevanter en interessanter jij bent voor je ideale kandidaat, hoe beter Google jou ook weet te waarderen. 

Neem vast een kijkje!

Het blijft een beetje mysterieus hè, Google for Jobs? Maar we hebben goed nieuws: je kunt zelf al checken hoe het eruit komt te zien. Met dit simpele trucje kun je misschien zelfs jouw vacature hier al zien staan.

Hoe dan? 

 • Ga naar Google, typ in de zoekbalk ‘Google USA’ en klik op de pagina ‘pagina USA’. Je bent nu in de Google-omgeving van de USA!
 • Zoek iets wat gerelateerd is aan een vacature, bijvoorbeeld: ‘Las Vegas jobs’.
 • Je ziet nu de Google for Jobs-widget staan. Als je op  ‘100+ more jobs’ klikt, ga je naar de Google for Jobs-omgeving.
 • Je kunt nu jouw vacature zoeken in Google for Jobs! Want ook veel Nederlandse vacatures zijn via deze weg gewoon al te vinden.

Hele checklist doorlopen? En ook nog eens je vacature gevonden? Top! Jij bent helemaal Google for Jobs-ready. Laat de zomer maar komen!

PS. Bekijk ook ons webinar over Google for Jobs! In ruim een halfuur delen wij alle belangrijke tips om jouw vacatureteksten te optimaliseren voor Google for Jobs.