Waarom een voorbeeldvacaturetekst je niet verder helpt

7 januari 2022 door Bas van den Koedijk

Bestaat er een functie waarvoor we bij Roestvrijtaal nog geen vacaturetekst hebben geschreven? Tja, goede vraag! Eén ding is zeker: als die er al is, dan is het vast een vrij nieuwe of exotische functie. Maar ook al hebben we al tientallen virologenvacatures, honderden controllersfuncties en misschien wel duizenden managersrollen beschreven, elke tekst is volstrekt uniek. Dit is dan ook precies de reden waarom je als organisatie niet geholpen bent met een standaard- of voorbeeldvacaturetekst.

Vacaturetekst weerspiegelt werkgeversmerk

Iedere functie is anders, iedere werkomgeving is anders, en de beste manier om de ideale kandidaat aan te spreken is in iedere situatie anders. Jezelf onderscheiden op de (krappe) arbeidsmarkt kan daarom alleen met een vacaturetekst die past bij je werkgeversmerk en die de baan realistisch en aantrekkelijk presenteert. Tone of voice speelt een rol, maar ook de unieke kenmerken van jouw organisatie, de afdeling of het team, de sfeer en de arbeidsvoorwaarden. Juist die aspecten maken het verschil. Dit maakt ook dat er niet één goede vacaturetekst is. Wat voor de ene organisatie perfect is, kan voor de andere totaal niet passend zijn. Om die reden zijn we bij Roestvrijtaal terughoudend met het delen van voorbeelden. De kans is namelijk groot dat je bij het zien van een willekeurig voorbeeld denkt: dit is niet helemaal wat ik zoek.

Hoe onderscheid je je op een krappe arbeidsmarkt?

Juist door jezelf te zijn.

Een goede tekst begint bij een goede intake

Met een sterke wervende vacaturetekst verkoop je de baan en jezelf als werkgever. Zo’n tekst schrijf je meestal niet door een oude tekst in het archief op te duiken en alleen aan te passen wat niet meer klopt. Of door een tekst van een vergelijkbare functie bij een andere organisatie als voorbeeld te nemen. Voor je het weet blijf je namelijk hangen in wat andere werkgevers bedacht hebben of in een feitelijke opsomming van de taken en functie-eisen. Terwijl je – geloof ons – zelf een heel ander (veel beter!?) verhaal te vertellen hebt. Om te zorgen dat jouw organisatie zich onderscheidt en dat je doelgroep zich in de functie kan verplaatsen, moet je dat als schrijver zelf ook doen. Daarom is het zo belangrijk om een goede intake te houden met iemand die dicht bij de functie staat – of die zelf uitvoert. Zo kun je het gevoel achter de functie ophalen.

Alle thuiszorgmedewerkers hebben vergelijkbare werkzaamheden.

Waarom zouden ze die bij jou willen uitvoeren?

Hoe wij een sterke vacaturetekst schrijven

Hoe verleid je nu die kandidaat om te solliciteren bij jouw organisatie? In de vacatureteksten die wij schrijven, verkopen we de baan door te laten zien wat deze zo leuk en uitdagend maakt, op welke manier en met wie je samenwerkt, en waar je aan bijdraagt door het goed uitvoeren van de functie. En we zorgen dat jouw organisatie zich op de juiste manier profileert. Om dat gevoel over te brengen, verdiepen we ons oprecht in jouw organisatie, het team en de rol van de nieuwe collega in het grotere geheel. Maak je gebruik van ons pakket Optimaal, dan werken we altijd met een intake.

Jouw tekst is van jou

Het mag duidelijk zijn: een goede vacaturetekst past bij jouw organisatie, en bij geen enkele andere. Daarom delen we de teksten die we voor jou schrijven dan ook niet met andere (potentiële) opdrachtgevers. En natuurlijk ook omdat we ze niet in de verleiding willen brengen om jouw tekst opnieuw te gebruiken.

Bas van den Koedijk, projectmanager
Over de auteur: Bas van den Koedijk, projectmanager

Gelooft in de kracht van aandacht. Verdeelt die feilloos over zijn gezin en de Roestvrijtaal-familie. En vindt dat schrijven begint bij luisteren.